Melih Gökçek bu manzarayı satıyor: İhale ilanı Resmi Gazete'de yayınlandı

Ankara'nın kent panaromasının en net şekilde görülebildiği ve kentin önemli kamusal alanlarından biri olan Çaldağ satışa çıkarıldı. Bugünkü Resmi Gazete'de ihale duyurusu yapıldı.

Kadir Sev

Ankara'nın kent panaromasının en net şekilde görülebildiği Çaldağ satışa çıkarıldı. Bugünkü Resmi Gazete'de ihale duyurusu yapıldı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Çaldağı ve Çayyolu ile Altındağ Doğantepe mahallelerindeki 5 taşınmazını satışa çıkardı. Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan ilana göre, 21 Temmuz günü yapılacak ihaleden, en az 123 milyon 620 bin lira gelir bekleniyor.

Çaldağı’ndaki (Keklikpınarı)  44 bin 690 metrekare taşınmazına 122 milyon 898 bin lira tahmini bedel belirlendi. 

Çaldağı tepesinin özel bir önemi var: Deniz yüzeyinden bin 293 metre yükseklikte ve bu nedenle de Ankara’nın kent panoraması noktası olarak adlandırılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, üzerinde yapılaşma olmayan bu bölgeyi, 2012 yılında yüzde 70’ini açık ve yeşil alan olarak düzenlemişti. Ancak ne tür etkenler devreye girdiyse, Belediye Meclisi’nin 14 Eylül 2015 günlü 1919 sayılı kararıyla Nazım ve Uygulama İmar Planları değiştirilerek Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edildi; sınırsız kat ve 2 emsal verilerek bölgede yoğun bir yapılaşma öngörüldü.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, böyle bir bölgenin yapılaşmaya açılmasını, “Ankara’ya yapılacak en büyük kötülüklerden biridir, akla ziyan bir durumdur” sözleriyle yorumlamıştı. Bu konu, soL'da 7 Aralık 2015'te haberleşmişti. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, plan değişikliklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için 2015 Aralık ayında yaptığı başvuru, Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin 2015/3363 Esas sayılı dosyasında işlem görüyor ve Şubenin internet sitesinden anlaşıldığına göre henüz sonuçlanmadı.

Oysa Resmi Gazete'de bugün yayımlanan satış ilanında, mahkeme süreci bitmiş gibi, H.Max serbest ve 2 emsal olduğu belirtiliyor.

Çaldağı Tepesi, eğer ilanda belirtildiği özellikleriyle satılır ve Meclisin plan değişikliğine ilişkin kararı İdare Mahkemesince iptal edilirse, Belediye “ayıplı mal” sattığı için, satın alan kişi, milyonlarca lira kardan yoksun kaldığını öne sürerek yargıya başvurur ve zararını Belediyeye ödetir.

Ama eğer, İdare Mahkemesi Meclis Kararını onarsa, Ankara’nın panoramasından yalnızca parababaları yararlanır.

Hangi sonuç daha iyi olur dersiniz?