Gezi'de gözünü yitiren Erdal Sarıkaya'ya 4,5 yıl sonra 'keşif' kararı

Gezi'de polis saldırısı sonucu gözünü yitiren Erdal Sarıkaya'ya mahkeme 4,5 yıl sonra "olay yeri keşfi" kararı çıkardı.

Haber Merkezi

Haziran Direnişi günlerinde polis saldırısı sonucu gözünü yitiren Erdal Sarıkaya'nın dosyasında yeni bir gelişme yaşandı. Söz konusu polislerin yargılanması için yıllardır mücadele yürüten ancak mücadelesine alınan kararlarla sürekli sekte vurulan Sarıkaya'ya bu kez mahkemeden "keşif" kararı çıktı. 

İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Sarıkaya'nın İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'ne karşı açtığı tazminat davasında ara karar açıkladı. Buna göre, Sarıkaya'ya saldırının gerçekleştiği olay yerine ait yeniden keşif yapılması kararı verildi. Kararda, "Uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için gerekli görüldüğünden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına" ifadeleri yer aldı. 

Savcılığın "takipsizlik" kararına itiraz süresi hakkı gasp edildikten sonra AYM'ye ve AİHM'e gitmeye hazırlanan Sarıkaya'ya bu kararın ne anlama geldiğini sorduk. Sarıkaya, söz konusu kararı düşündürücü bulduğunu belirterek "Türkiye'nin sayılı toplanma alanlarından biri olan Taksim Meydanı'nı nasıl ucubeye çevirdiklerini mi keşif ettirecekler" tepkisi verdi.

'BU KARAR NEDEN BU ZAMANA KADAR ALINMADI'

Sarıkaya, soL'a şu açıklamayı yaptı:

"4,5 yıl sonra alınan bu karar tamamen dosya üzerindeki etkin soruşturma yürütülmeme algısını kaldırmaya yönelik bir karardır. Söz konusu karar bu zamana kadar alınabilirdi. Çağlayan Adliyesi'nde yürütülen soruşturma dosyam 2. Sulh Ceza Mahkemesi'njn almış olduğu kesin karar ile Faili Meçhuller Bürosu'na gönderildi. Bu karar doğrultusunda ben de AYM'ye bireysel başvuru hakkımı kullanmak için hazırlanırken İdari Mahkeme'nin birden dosyayı çalıştırması düşündürücü olmuştur. 

Taksim Meydanı'nda yapılan değişiklikler nedeniyle ben bile nerede vurulduğumu hatırlayamayacak noktaya geldim. Buraya tonlarca beton döküldü, "parkı düzenliyoruz" adı altında onlarca ağaç kesilip park küçültüldü. Türkiye'nin sayılı toplanma alanlarından biri olan Taksim Meydanı'nı nasıl ucubeye çevirdiklerini mi keşif ettirecekler? Benim iç hukuk yollarını tüketip AİHM'e gitme yolumu durdurmaya yönelik bir girişim olarak değerlendiriyorum."