CHP'nin 'lime lime edilecek' adayı kim?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin kapalı grup toplantısında yaptığı konuşma, CHP adayının kesinleştiği iddiasına neden oldu. Kılıçdaroğlu'nun 'Açıklamış olsaydık lime lime ederlerdi' dediği ismin eski ANAP'lı İlhan Kesici olduğu ileri sürülüyor.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı açıklamalar "ikinci Ekmeleddin vakası" tartışmalarına neden oldu.

2019 için cumhurbaşkanı adayını herkes açıklarken CHP’nin bu açıklamayı yapmamasının bilinçli ve stratejik olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Açıklamış olsaydık lime lime ederlerdi” derken, bu sözlerin ardından bu ismin kim olduğu merak konusu oldu.

CHP içinde bu iddianın ardından akıllara gelen ilk isim İlhan Kesici oldu.

Eski ANAP'lı olan ve Erdoğan'ın kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ANAP adayı olarak yarışan Kesici, 2007 yılında CHP'ye katılmıştı. 2010 yılında CHP'den istifa eden Kesici, 2015 yılında partiye geri dönmüştü.

CHP'den milletvekili seçilen ve parti yönetiminde görevler de alan Kesici'nin Kılıçdaroğlu'nun düşündüğü isimlerin başında geldiği iddia ediliyor.

KESİCİ'NİN ADI DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ...

Kesici ismi daha önce de birçok kez kamuoyuna CHP'nin olası adayı olarak gündeme gelmişti.

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, “İlhan Kesici’nin, Abdüllatif Şener’in aday gösterilmesini bir Sivaslı olarak isterim ve gurur duyarım. Ama bu bir süreç kimin aday olacağı henüz belli değil" demişti.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de Kesici'ye ilişkin kendisine yöneltilen bir soruya "Neden olmasın" yanıtını vermişti.

Kesici'ye ilişkin iddialarda bulunan bir diğer isim ise AKP'li Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, olmuştu. Uğur, "Fotoğraftaki üçlüden İlhan Kesici dediğimiz gibi 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın karşısına CHP’nin adayı olarak çıkmaya hazırlanıyor. Son iki haftadır herkes bunu konuşuyor" demişti.

Benzer bir iddiayı gündeme getiren Habertürk yazarı Oray Eğin ise, "İyi haber: CHP’nin 2019’daki cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu değil. Ama Kılıçdaroğlu’nun uzun uzun düşündükten sonra kafasına yatan isim İlhan Kesici’ymiş. Adını ilk kez 1994’teki İstanbul belediye seçimlerinde duyuran Kesici, o dönem Türkiye’yi yönetmeye hevesli medyanın favorilerindendi. Bol adaylı seçimde Zülfü Livaneli ve Kesici arasında bölünen gazete ve televizyonlar, ikisinin arasından sıyrılıp siyasette önü açılan Tayyip Erdoğan fenomenini o gün görememişti" ifadelerini kullanmıştı.

CHP'nin önemli isimlerinden Gürsel Tekin de adaylarının netlik kazandığını söylediği bir programda, "Adayınız Kesici mi?" sorusunu yanıtsız bırakmış ve "Hepsi genel başkanımızın kafasında. Çok kritik bir seçime gidiyoruz. Nasıl ki rakip partimiz bugünden bu hesapları yapıyorsa, biz de yapıyoruz. Yüzde 49'un kabul edeceği ve yüzde 5-6'nın da evet diyebileceği bir aday" demişti.

KILIÇDAROĞLU'NUN TARİFİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce adaylık iddialarına ilişkin bir açıklama yapmış, “Birinci turda seçilmediğinde ikinci turda diğer adayların da destek vereceği bir aday olmalı. Aynı zamanda dünyayla da barışık bir kişi olmasını isteriz. Ortadoğu’da bir sorun çıktığı zaman gelip danışabilecek bir aday çıkarmak isteriz. Bizim amacımız sadece Türkiye’yi yönetmek değil, cumhurbaşkanı bütün komşularla barışçı bir dış politikanın mimarı da olmalıdır" demişti.

Kılıçdaroğlu aynı konuşmasında adayının netlik kazandığını gösteren şu ifadeleri kullanmıştı:

Daha önümüzde kurultay var. Toplumun sevdiği, güven duyduğu, gerçekten cumhurun başkanı olacak niteliklere sahip, yaşantısıyla mütevazi olan, kibirli olmayan, vatandaşına kızmayan, dövmeyen, küfretmeyen, toplumun tanıdığı bir insan çıkacaktır. Kimse meraklanmasın, tanınmış biri olacaktır.

Konuya ilişkin en son Kurultay'dan üç ay önce basına açıklamada bulunan Kesici, "Benim şu an itibariyle telaffuz edilebileceğim tek bir isim var CHP'de, o da Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu aday olmak isterse bize düşen onun arkasında saf tutmak" demişti.

GÜL TARTIŞMASI

CHP içinde ismi öne çıkan isimlerden Yılmaz Büyükerşen'in adaylığı şimdilik zayıf ihtimal olarak değerlendirilirken, adı Saadet Partisi adaylığı için geçen Abdullah Gül de "çatı" aday olarak gündeme gelmişti.

CHP Kurultayı öncesi Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner tarafından yapılan açıklamalarda, Gül'e yönelik itirazlar dile getirilmiş ve bu tip bir ismin CHP'nin adayı olamayacağı belirtilmişti. Cihaner ve Böke'nin bu açıklamaları, Gül'ün adının da CHP kulislerinde dolaştığı iddialarına neden olmuştu.