'Alternatif tıp' artrit tedavisinde gecikmeye neden oluyor

Alternatif tıp ile ilgili çalışmaların inflamatuar artritler için de olumsuz durum yarattığı belirlendi.

İlker Belek

"Alternatif tıp" ile ilgili kanserli hastaların yaşam süresini kısalttığına ilişkin bilgiler sonrası aynı durumun inflamatuar artritler için de rapor edildiği ortaya çıktı.

İnflamatuar artritler, eklem ve ilgili diğer dokuların hasarıyla seyreden, hareket kısıtlılığına ve giderek eklemin fonksiyonlarını yitirmesine neden olan, ağrılı bir hastalık grubu. Romatoit artrit, psöriyatik artrit gibi hastalıklar en bilinen örnekleri. Bunlar bağışıklık sisteminin fonksiyon bozukluğuyla ilişkili.

Bu hastalıkların tıbbi tedavisinde steroitler, non steroit antiinflamatuarlar kullanılır. Bu ilaçlar yalnızca hastanın yakınmalarına iyi gelmekle kalmaz, eklem hasarını önler.

Bu nedenle artritlerde erken tanı ve tedavi yaşamsal derecede önemlidir.

Bir grup araştırmacı, inflamatuar artritlerde “alternatif tıp” yöntemlerinin kullanılmasının tıbbi tedaviyi geciktirdiğini gösterdi.

Araştırma International Journal of Rheumatic Diseases isimli derginin Mayıs 2017 sayısında yayımlandı. Araştırma Singapur’daki iki hastanede, 180 hasta üzerinde yapıldı.

Buna göre: “Alternatif tıp” yöntemlerini (bitkisel ilaçlar, akupunktur, masaj, kupa) kullanan hastalarda bir romatoloji uzmanına muayene için geçen süre 20.8 hafta iken, “alternatif tıp” kullanmayan hastalarda bu süre 13.7 haftaydı. Yani tıbbi tedaviye başlama açısından yaklaşık iki aylık ek bir gecikme söz konusuydu. Üstelik “alternatif tedavi” alan hasta grubunda hastalık aktivite derecesi daha yüksekti.

Kaynakhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1756-185X.13091/full