Kanserde 'alternatif' tedavi yaşam süresini kısaltıyor

Tedavi edilebilir durumdaki kanserli hastaların, geleneksel tıbbi tedavi yöntemleri yerine, “alternatif” tedavileri kullanmalarının ölüm risklerini artırdığı tespit edildi.

İlker Belek

Yale Üniversitesi haber sitesi 10 Ağustos tarihinde Yale Tıp Fakültesi ve Kanser Merkezi’nin gerçekleştirdiği bir araştırmaya yer verdi.

Araştırmanın bulguları Amerikan Kanser Enstitüsü’nün online dergisinde de yayımlandı.

Buna göre, tedavi edilebilir durumdaki kanserli hastaların, geleneksel tıbbi tedavi yöntemleri (kemoterapi, radyoterapi, cerrahi) yerine, “alternatif” tedavileri (bitkilerle tedavi, holeopati, özel diyetler, enerji kristalleri gibi) kullanmaları ölüm risklerini artırıyor.

Bilindiği gibi “alternatif” günümüzün modası ve bazı hastalar ise bilimsel tedaviyi kesinlikle reddediyor.

Araştırmacılar Ulusal Kanser Veritabanı’nı kullanarak 2004-2013 yılları arasında tanı almış meme, prostat, akciğer ve kolorektal kanserli 840 hasta ile çalışmışlar. “Alternatif” tedavileri tercih eden 280 hasta ile tıbbi tedaviyi kabul eden 560 hastayı izleyerek, karşılaştırmışlar. Bu veri tabanı Amerika’da tanısı yeni konmuş kanser vakalarının %70’ini kapsıyor.

Sonuç yalnızca “alternatif” tedavi alan hastalar, tanı konduktan sonraki ilk beş yıl içinde, tıbbi tedavi alanlara göre 2.5 kat daha fazla oranda ölüyor. Fark meme ve kolorektal kanserlerde çok yüksek.

Yalnızca “alternatif” tedavi alan meme kanserli hastaların ölüm riski tedavi alanlara göre 5.7 kat, kolorektar kanserlilerinki 4.6, akciğer kanserlilerinki 2.2, prostat kanserlilerinki 1.7 kat daha fazla.


Kaynak

https://academic.oup.com/jnci/article-abstract/110/1/djx145/4064136/Use-...