AKP, meraları şirketlerin proje alanı yapıyor: Tire, Foça, Menemen...

AKP, Mera Yönetmeliği'ndeki boşluktan yararlanarak köylülerin kolektif kamusal alanı olan meraları, yandaş şirketlerin proje alanı haline getiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir il müdürlüğü bünyesindeki Mera Komisyonu, Tire, Foça ve Menemen'deki 22 merayı 25 yıllığına kiraya verecek. Köylülerin ve hayvan yetiştiricilerinin kolektif mülkü olan ve yasayla korunan meralar, il…

Haber Merkezi

AKP, Mera Yönetmeliği'ndeki boşluktan yararlanarak köylülerin kolektif kamusal alanı olan meraları, yandaş şirketlerin proje alanı haline getiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir il müdürlüğü bünyesindeki Mera Komisyonu, Tire, Foça ve Menemen'deki 22 merayı 25 yıllığına kiraya verecek. Köylülerin ve hayvan yetiştiricilerinin kolektif mülkü olan ve yasayla korunan meralar, il müdürlüğünün "uygun göreceği" ticari projelere peşkeş çekilecek. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir il müdür vekili Cemil Çumak imzasıyla muhtarlıklara aslına ilanlarda, meraların ihaleyle kiralanacağı duyuruldu. Mera yönetmeliğinin 7-b maddesine göre meraların kiralanacağının duyurulduğu ilanda, ihaleye katılacak gerçek ya da tüzel kişiliklerin kayıtlı bulundukları ticaret veya sanayi odasından sicil belgesi ve vergi kimlik numaralarını bildirmeleri gerektiği vurgulandı. 

TARIM MÜDÜRLÜĞÜNÜN 'UYGUN BULDUĞU' PROJELER İHALEYE GİRECEK!

İhale duyurusunda, "Projesi uygun görülenler ihaleye katılabilecektir" ifadesi dikkat çekti. Bu ifade akıllara "AKP yandaş kişi ya da şirketlere meraları peşkeş mi çekecek" sorusunu getirdi. 

YÜCEL ÖZEN: MERALAR YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK 

CHP'nin eski İzmir il sekreteri ve il genel meclisi önceki grup başkan vekili İ. Yücel Özen, soL'a yaptığı açıklamada, bu ihalelerin ardında korkunç bir peşkeş operasyonu olduğunu söyledi.

'MERALAR ŞİRKETLERİN PROJE ALANI YAPILIYOR'

Köylülerin kolektif ve kamusal alanlarının, şirketlerin proje alanı haline getirildiğini ifade eden Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı İ. Yücel Özen, şöyle konuştu: 

"İllerdeki mera komisyonları, aslında köylülerin kolektif olarak kullandığı, mülkiyeti olmayan, asla satılıp kiralanmaması gereken meraları korumakla görevli. Mera alanları kamu alanlarıdır. Her köylünün yararlanabileceği otlaklar. Mera yönetmeliğinin 7'nci maddesindeki bir boşluktan yararlanıyorlar ve buraları kiraya çıkarıyorlar. O maddede deniyor ki, 'Köydeki hayvanların otlayabileceği alandan daha fazla alan varsa, oraları bitişik köylerden başlamak üzere il sınırları içindeki kişilere kiraya verilebilir.' Bu maddeden yararlanarak meralar gerçek veya tüzel kişiliklere ve şirketlere kiralanmak isteniyor. Bu uygulamanın olumsuz örneklerini gördük. Ayvalık'ın Karahayıt köyünde bir merada şu anda bir maden şirketi madencilik yapıyor. Yıllarca mera olarak kullanılan köylünün kamusal alanı şimdi bir maden şirketinde. Şimdi Tire, Menemen, Foça'daki meralar da 25 yıllığına kiraya veriliyor. Yönetmeliğin 7'nci maddesinde yararlanarak, ticari şirketlerin proje alanı haline getiriliyor. Tarım il müdürlüğünden onay alan projelere kiralanacak. Burada yandaşlık da devreye giriyor. Kimin ihaleye gireceğine de Tarım müdürlüğü karar verecek. Hayvancılık yapan köylüleri de meradan çıkaracaklar. Bu ihalenin ardında bir peşkeş operasyonu var."