Akkuyu Nükleer Güç Santralı'na 'inşaat lisansı' verildi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralı projesi Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) birinci ünitesi inşası için 'İnşaat Lisansı' verildi. Türk şirketlerin ortaklıktan çekilmesi ve inşaat lisansının verilmemesi projeye ilişkin belirsizlik yaratıyordu. Putin'in katılımıyla yapılacak temel atma töreni öncesi lisans konusu apar topar…

Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) yapılan açıklamada, Akkuyu sahasının 1976'da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslandığı ve yer raporu güncellenerek Aralık 2013'te onaylandığı belirtildi.

TAEK'in açıklamasında "Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santralı'nın 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Santralın 2023 yılına yetiştirilmesi planlanmasına rağmen uzun bir süre inşaat lisansı verilmedi. Ayrıca projenin yüzde 51 hissedarı Rus Rosatom ile birlikte projede ortak olacağı duyurulan Türk şirketleri çekildi. Cengiz, Kolin ve Kalyon İnşaat'tan oluşan konsorsiyumun projede yüzde 49 hissedar olacağı 2017 yılında açıklanmıştı. Ancak hissedarlar anlaşması imzalanmadı ve geçen Şubat ayında şirketlerin projeden çekildiği açıklandı. Gerekçeler hakkında resmi bir açıklama yapılmazken kamu kuruluşu olan EÜAŞ'ın ortak olabileceği söylentisi çıktı. Mart başında Rosatom tarafından yüzde 49 hisse satışının bu yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu, projenin ancak 2019'da başlayacağı açıklanmıştı. 

Yüzde 49'luk hisseye ilişkin belirsizlikler ve finansman sorununa rağmen son dakikada verilen lisansla yarın Putin ve Erdoğan tarafından "siyasi" bir temel atılacak gibi görünüyor.