2017 Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınanlar hakkında iddianame hazırlandı

Savcı, 25 Haziran 2017'deki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan kişilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanmasını talep etti. Yürüyüşteki polis saldırısı ise iddianamede yer almadı.

Cumhuriyet Savcısı, 25 Haziran 2017 günü İstanbul'da düzenlenen LGBT Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan kişiler hakkındaki soruşturmanın ardından iddianameyi tamamladı.

KaosGL'de yer alan habere göre savcı, gözaltına alınan kişiler ve “yürüyüşe katıldığı kamera kaydı ile belli olduğu” iddia edilen kişiler hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açılmasını talep etti.

Olay günü kameralar önünde yaşanan polis saldırısı ve şiddeti ise İddianamede yalnızca “yeteri ölçüde zor kullanarak” ifadesiyle yer alabildi.

NE YAŞANMIŞTI?

İstanbul Valiliği iki yıldır polis saldırısına sahne olan LGBT Onur Yürüyüşü’ne bu yıl da “izin verilmeyeceğini” açıklamıştı. 

Açıklamada, “Bu çağrıya karşı toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği görülmektedir”, “Turistlerin güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan gün ve öncesi ve sonrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesine izin verilmeyecektir” ifadeleri yer almıştı. 

Olay günü polis ve gerici gruplar 15. LGBT Onur Yürüyüşü’ne saldırdı. İstiklal Caddesi’ni kapatan polis üzerinde gökkuşağı sembolü taşıyan veya yürüyüşe katılacağını “düşündüğü” kişilerin caddeye girmesine izin vermemişti. Bütün saldırılara rağmen Beyoğlu’nun çeşitli yerlerinde eylemler yapılmıştı. Çoğu kişi gözaltına alınırken darp edilmişti. Polis, bir işkence metodu olarak ters kelepçe yapmıştı. Onur Haftası'na hukuki destek veren dört avukat da zorla gözaltına alındı.