İşçiyi değil üretimi düşünen sendikacı Renault işçisini suçladı

Toplu iş sözleşmesi sürecine tepki gösteren Renault Bursa fabrikasındaki işçilere saldıran Türk Metal Sendikası’nın Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer’in açıklamaları, Biçer’in işçilerden çok işvereni düşündüğünü gösterdi.

Toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Türk Metal Sendikası’nın işveren kesimine sunduğu talepleri beğenmeyen Renault işçisinin yaptığı iş bırakma eyleminin ardından Türk Metal Sendikası üyeleri işçilere saldırmıştı. Türk Metal Sendikası’nın Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer’in bugün Bursa’nın Olay gazetesindeki açıklamaları ise bu sendikanın işçinin değil, işverenin çıkarlarını düşündüğünü gösterdi. Biçer açıklamasında hakkını arayan işçiyi suçlu ilan etti.

Türk Metal'e göre hakkını arayan işçi marjinal
Türk Metal Sendikası Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer, haklarını arayan işçilerin eylemini “çalışanların ekmeğine kan doğramak” olarak tanımladı ve 2012-2014 yılı için işverene sunulmak üzere yüzde 24,44’e ulaşan bir zam taslağı hazırladıklarını, bunun için Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları dikkate aldıklarını söyledi. Biçer taleplerinin oldukça iyi olduğunu savundu.

1500 kişilik marjinal grup!
Hazırladıkları taslağı Oyak Renault’taki fabrika temsilcilerine de aktardıklarını dile getiren Biçer, daha sonra da şube olarak vardiyaları bilgilendirdiklerini anlattı. Önceki gün ilk iki vardiyanın ardından 16.00-24.00 vardiyasında çalışan bin 350 kişiye taslağı anlattıklarını belirten Biçer, “Bu sırada 10-15 kişilik marjinal bir grup protestolara başladı. Bunlara yakın olan ya da işinden memnun olmayan çalışanların da desteği ile 150 kişiye yakın bir grup montaj ve kaporta bölümünde üretimin durmasına neden oldu” dedi.

Biçer’in açıklamasında 150 kişi diyerek eylemi küçümsenmeye çalışması dikkat çekerken, bu sayının 1500 olduğu ve işçilerin çoğunun bu taleplerin arkasında durduğu biliniyor.

İşçiyi değil üretimi düşünen sendikacı
Ruhi Biçer, Oyak Renault’da bin 200 kişinin sağduyulu davranarak protestoya katılmadığını ileri sürerek, “Eylemi başlatanlar çalışanların ekmeğine, aşına kan doğramak istedi. Yaptıkları eylem kanunsuz. Bu fabrikada saatte 55 araba üretiliyor. Üretimi durdurmaya hakları yok” diye konuştu.

İşçi değil, fabrikanın imajı önemli
Ruhi Biçer, Clio 4 projesinin Bursa’ya verilmesi nedeniyle Fransızların Renault’ya tepki gösterdiklerini hatırlatarak, ’’Bir de üstüne bu tür olayların yaşanması iyi bir görüntü oluşturmuyor. Projenin burdan gitmesi demek bir vardiyanın kapanması anlamına geliyor. Bir vardiyada da yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor’’ dedi.

Fabrika temsilcilerinden aldıkları bilgi doğrultusunda Oyak Renault’da çalışma akışının dünden itibaren yeniden normale döndüğünü açıklayan Ruhi Biçer, fabrikada toplam çalışan sayısının beyaz yakalılarla birlikte 6 bin 200 civarında olduğunu ve bunlardan 4 bin 907’sinin toplusözleşmeden faydalanabileceğini kaydetti.

"Türk Metal patronlarla işbirliği içinde"
Bursa’da bulunan Renault fabrikasında üretimi durduran işçiler Toplu İş Sözleşmesi sürecini protesto ederken, Türk Metal’in patronlarla işbirliği yaptığını dile getirmiş, topluca sendikadan istifa etme isteklerini dile getirmişlerdi. Gece boyunca süren eylemde sık sık “Noter gelecek eylem bitecek”, “Türk Metal istifa” sloganları atılması dikkat çekti.

Türk Metal’e çete suçlaması
Birleşik Metal İş, Türk Metal Sendikası’na ağır eleştiriler yöneltti. Sendikadan önceki akşam Oyak Renault fabrikası işçileri arasında yaşanan olaylarla ilgili yapılan açıklamada, ’’Türk Metal’in çeteleri, BTSO OSB’de vardiyadan çıkan Bosch işçilerine demir çubuklar ve satırlarla saldırıda bulunmuştur’’ denildi. Eskişehir’de Arçelik’in, Bursa’da Oyak Renault’nun ve diğer birçok fabrikanın işçilerinin Türk Metal Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi taslağına yönelik tepkilerinin devam ettiği ileri sürülen açıklamada, demokratik taleplerini dile getirmeye çalışan işçilerin baskı altında tutulduğunu savunularak "Bu çete Bursa’da daha ne kadar hüküm sürecek?" diyerek saldırılara tepki gösterildi.

(soL -Haber Merkezi)