Turnusol editörleri okuduğunu anlıyor mu?

Turnusol internet sitesi TKP'nin Suriye ile yaşanan "uçak gerilimi" üzerine "Erdoğan derhal istifa etmelidir" başlıklı açıklamasını haberleştirdi. Haberde TKP'nin açıklamasına yorumsuz yer veren Turnusol'un attığı başlık ise tek kelimeyle tuhaf: "TKP CHP'den daha 'vatansever' çıktı!"

"Turnusol" internet sitesi, bugün Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin "uçak krizi" nedeniyle 23 Haziran'da yaptığı açıklamayı aktardı. Haberde TKP Merkez Komitesi'nin açıklamasına yorumsuz yer verilirken, haber için seçilen başlık "Turnusol editörleri yayımladıkları haberleri okumuyor mu" sorusunu sordurdu. Zira TKP'nin "vatanseverlik adına" komşu ülkelere yönelik saldırganlığın, savaş tehditlerinin meşrulaştırılmasını eleştirdiği ve Erdoğan'ı istifaya çağırdığı açıklamaya atılan başlık şuydu: "TKP CHP'den daha 'vatansever' çıktı!"

TKP'nin "Erdoğan derhal istifa etmelidir" başlıklı açıklamasının tamamını buradan okuyabilirsiniz: Türkiye Komünist Partisi'nden açıklama: 'Erdoğan derhal istifa etmelidir!'

TKP Merkez Komite imzalı "Erdoğan derhal istifa etmelidir" başlıklı açıklamada AKP'nin emperyalizmle işbirliği içinde Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği provokasyonlar eleştiriliyor ve CHP'nin hükümetin dış politikasına yönelik tavrıyla ilgili şunlar söyleniyordu:

Anamuhalefet partisi olma iddiasındaki CHP ise susmalıdır. AKP'yi yeterince "şahin" davranmamakla suçlayan, "vatan söz konusu olduğunda hepimiz birleşiriz" hamasetiyle hareket eden CHP'liler bilmelidir ki, Suriye'ye karşı ABD ve İsrail'le birlikte yapılan operasyonlar açıkça vatana ihanettir.

Vatansever mi, tembel mi?
Suriye'ye yönelik provokasyonların "vatan söz konusu olduğunda hepimiz birleşiriz" hamasetiyle meşrulaştırılmasını eleştiren TKP'yi CHP'den "daha vatansever" diye niteleyen Turnusol'un habere bu başlığı atmasıyla ilgili iki ihtimal akla geliyor: 1. Turnusol vatanseverler tarafından çıkartılıyor ve bu başlıkla "işte gerçek vatanseverlik budur" demek istiyorlar 2. Turnusol editörleri haber yaptıkları açıklamaları dahi okumuyorlar. Tabi üçüncü bir olasılıktan da söz etmek mümkün: Okuyorlar, ama anlamıyorlar...

İkinci ihtimalin daha yüksek olduğunu gösteren bir örnek ise aynı sitede yer alan "CHP'den AKP'ye seve seve savaşırız desteği" başlıklı haberde görülebiliyor. Haberde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir Türk uçağına saldırının kabul edilemez olduğu yönündeki açıklamaları aktarılırken, açıklamanın ilk cümlesinin şu şekilde olduğunu okuyoruz: "Uykuda kilo verdiren ve göbek eriten mucize bant!"

Belli ki Turnusol editörleri kopyala-yapıştır yaparak hazırladıkları haberlerini yeniden okuma zahmetine dahi katlanamıyor. Kopyalarken sağdaki soldaki reklamlar da alınınca ortaya böyle bir sonuç çıkıyor. Daha düşük bir olasılık ise Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına gerçekten "uykuda kilo verdiren ve göbek eriten mucize bant!" sözleriyle başladığına inanıyor olmaları...

Yorumcunun isyanı
Turnusol'un TKP açıklamasıyla ilgili haberinin altında yer alan tek yorumda ise şu söyleniyor:

bu açıklamadaki sorun nedir? başlığa bakınca sanki "vatan*millet*sakarya savaşa girelim" şeklinde bir açıklama okuyacağımı bekliyordum. metnin nesine karşı çıktığınızı açıklarsanız daha anlaşılır olacaktır.
sevgiler

(soL-Haber Merkezi)

İşte Turnusol'un habercilik başarısı!

İşte Turnusol'un habercilik başarısı!