Yoksullara NATO rüşveti

Afganistan’da Taliban’a karşı savaşın, işgalin başlangıcından beri en kötü noktaya gelmesiyle ABD’nin başlattığı yeni strateji arayışının meyvelerinden biri, pek de yeni değil: rüşvet.

soL (DIŞ HABERLER) NATO, Afganistan'da bu kış için stratejisini açıklarken, yeni silahını da sundu: sivil hizmetleri kapsayan bir "demokratik dalga". Bölgedeki NATO subaylarına göre plan, Afganistan sınırındaki Pakistanlı çocukları Taliban'a sempati duymaktan alıkoymak.

Hizmet projelerinden birisi, geçen ay bir intihar saldırısının ABD üssünü bombaladığı ve Taliban'ın güçlü olduğu Khost bölgesi için düşünülüyor. ABD kurmayları, Khost'u Kabil'e bağlayacak geniş bir otoban yapmayı düşünüyorlar. Bu hizmet projesiyle halkın merkezi hükümete güveni sağlanacak ve Taliban'a destek gerileyecek.

Bu haliyle seçim öncesi bulgur dağıtmaktan farkı olmayan bir girişim gibi görülen proje fikri, henüz yürürlüğe konmadan başarısızlığa uğrayacak gibi görünüyor. İşgalci kuvvetlerin özellikle Pakistan sınırına yakın yerleşim yerlerinde sık sık düzenlediği hedef gözetmeyen bombardımanlar sonucu bu kentlerde yaşam çekilmez hale geliyor.

Ancak daha önemlisi de var. Bölge halkının özellikle ABD ve NATO'nun kötü gidişattan telaşa kapıldığı şu son iki ayda en temel derdi, bombardımanlarda sık sık yaşanan sivil ölümleri. Neredeyse iki günde bir gelen sivil can kayıplarının halkta yarattığı işgal karşıtı hissiyatı, kentlere otoban yaparak değiştirmeyi uman koalisyon güçlerinin girişimi gerçekçi görünmüyor.

Sınırları açtıracaklar
Stratejinin diğer önemli vurgusu da, bir süredir ABD'nin bastırdığı Pakistan sınırından içeri, Pakistan otoritesinden izin almaksızın askeri operasyon düzenleyebilme hakkı. Pakistan ordusunun direnç göstermesi, uzun süredir ABD'nin planlarının bir parçası olduğu ortaya çıkan bu isteği zora soksa da, NATO ve ABD'nin bu talebi sonuna kadar zorlayacağı anlaşılıyor.