Suriye sınırı NATO'ya emanet!

Türkiye mayın temizleme işinin içinden çıkamadı. TSK'nın önerisiyle NATO yardıma çağrılıyor. NATO'ya bağlı NAMSA, Türkiye'yi mayınlardan kurtaracak!
Türkiye, topraklarını yabancı sermayeye peşkeş çekme ile memleketi NATO'ya emanet etme arasında seçim yapmaya zorlanıyor. İşin maliyeti için BM'nin devreye girmesinin önerilip önerilmeyeceği ise merak konusu...

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümetinin Meclis'e sunduğu tasarıyla başlayan, Suriye sınırındaki mayınların nasıl ve kim tarafından temizleneceği tartışması devam ederken, TSK'nın konuyla ilgili önerisi ağırlık kazanmaya başladı.

Muhalefet partileri, hükümetin hazırladığı tasarıda mayınların yap-işlet-devret esasına göre yapılacak ihale ile temizlenmesine karşı çıkmışlardı. Aynı tartışmalarda AKP'nin söz konusu tasarıyı İsrailli firmalara "adrese teslim" hazırladığı tespitinde bulunan partiler, mayınları TSK'nın temizleyebileceğini söylemişlerdi. Ancak TSK da, topu NATO'ya atıyor.

Mayın temizleme gündemiyle ilgili olarak TSK'dan gelen açıklama, işin NAMSA üzerinden yapılması önerisini içeriyordu. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık bilgilendirme toplantısında, "Mayın temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA'nın öncelikli olarak dikkate alınması uygun bir hareket tarzı olarak düşünülmüş ve bu görüşler, zamanında ilgili mercilere gönderilmiştir" demişti.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, dün yaptığı açıklamada ise "Biz şöyle bir öneride bulunduk Burada iki ayrı formül var birisi hizmet alımı suretiyle mayınların temizlenmesi, diğeri ise arazinin kullanımı karşılığında mayınların temizlenmesi... Yasa tasarısında hizmet alımının konulmuş olması, öncelikle mayınların parası ödenmek ve hizmet satın alınmak suretiyle yapılmasını zorunlu kılıyor" dedi. Bozdağ, hizmet alımı suretiyle sorun çözülemezse TSK'nın önerisinin dikkate alınacağını belirterek NAMSA önerisi ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye yetkililerinin hukuki altyapı konusunda çalışma yaptığını söyledi.

Türkiye mayın temizleme ihalesini NATO'ya yaptıracak!
Mayın temizleme işinde NATO'ya bağlı NAMSA'nın aracı olması, NATO tarafından akredite şirketlerden hizmet alınması anlamına gelecek. Yani dünyanın en önemli, bulunduğu bölgenin ise en güçlü ordusuna sahip olduğu söylenen Türkiye'nin mayınları kendisinin temizleyemeyeceği kabul edilmiş oluyor.

NAMSA tarafından akredite edilmiş yerli mayın temizleme şirketi olmadığı için de, yabancı şirketlerden bu hizmet alınacak. TSK bu önerisiyle, Türkiye'nin mayın temizleme ihalesini, araya NATO'yu sokmadan düzenleyemeyeceğini varsaymış oluyor. Üstelik, NATO üyesi ülkelerin şirketlerinin girebileceği ihalede, bu şirketlerin NATO üyesi olmayan ülke şirketlerini taşeron olarak devreye sokmasının önü de açık. İsrailli şirketlerin bu yolla mayın temizleme işine talip olabileceği belirtiliyor. Öte yandan, NATO'ya akredite şirketlerin içerisinde çok sayıda Yahudi sermayeli firmanın olduğu da biliniyor.

NAMSA nedir, ne yapar?
NATO İkmal ve Bakım Ajansı (NAMSA), Avrupa'da Soğuk Savaş yıllarında NATO'nun bir malzeme/tedarik merkezinin tesis edilmesi amacıyla 1958 yılında kuruldu.

NAMSA'nın ilk görev tanımı, ABD menşeili teçhizata ait ikmal maddelerinin temini, depolanması ve dağıtımı idi. Kuruluş daha sonra tüm NATO ülkelerine ikmal, bakım ve destek sağlayan bir merkez haline dönüştürüldü.

NAMSA söz konusu tedarik faaliyeti için NATO ülkeleri nezdinde, savunma sanayi ticaretindeki trafiği yönlendirme ve kontrol hakkına sahip bir otorite durumunda. Bu faaliyeti yürütürken ajans, NATO'nun dolayısıyla ABD'nin çıkarlarını gözetiyor.

NAMSA'nın malzeme tedariki için oluşturduğu kaynak arşivinde bugün, 30 binin üzerinde firma ve bu firmaların sağladığı 1,2 milyonun üzerinde malzeme kaydı bulunuyor.