Tiyatrolar gününde AKM 785 gündür kapalı!

Dünya Tiyatrolar Günü’nde Taksim’de bir araya gelen tiyatro sanatçıları ve dostları AKM önüne gerçekleştirdikleri yürüyüşle 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nı ve AKM’nin iki yıldır kapalı tutulmasını kınadı.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde tiyatro sanatçıları İstiklal Caddesi’nde buluşarak Galatasaray Lisesi’nin önünden Atatürk Kültür Merkezi’nin önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sanatçıların yanı sıra sanatçı dostlarının katıldığı yürüyüşe Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası, Sanat Cephesi ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ayışığı Sanat Merkezi gibi kurumlar da destek verdi. Yürüyüşün öne çıkan teması, AKP döneminde kapatılan tiyatrolar ve özellikle de AKM’nin 785 gündür kapalı olmasıydı.

Tiyatro sanatçıları yürüyüş sırasında İstiklal Caddesi’nde Atlas Pasajı içerisinde yer alan Avrupa 2010 Kültür Başkenti ajansının önünde durarak bu kapsamdaki çalışmaları protesto ettiler ve bu oluşumun bir aldatmacadan ibaret olduğunu ifade ettiler.

Tiyatrolar Günü vesilesiyle gerçekleştirilen gösteri 11:30’da Galatasaray Lisesi önünde başladı. “Sanatıma Hayatıma Dokunma”, “Sanatımız Sokaklara Çıkmalıdır”, “AKM Tadilatı Biran Önce Başlatılsın” yazılı pankartlar ve “AKM 785 Gündür Kapalı”, “Tiyatroma Dokunma” yazılı, üzerlerinde Muhsin Ertuğrul, Afife Jale gibi ünlü tiyatrocuların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Avrupa Kültür Başkenti’nde tiyatro salonları kapalı
Burada Orhan Aydın’ın kaleme aldığı bildiriyi tiyatro sanatçıları adına Gülsen Tuncer okudu. “Size bu kutlama metnini ‘2010’da Avrupa Kültür Başkenti’ ilan edilmiş bir kentin tiyatro salonlarından yoksun bırakılmış, seyircisi ve oyuncusu ötekileştirilmiş, yoksullaştırılmış, kimsesizleştirilmiş, karmaşanın ve koca bir yalanın esiri haline getirilmiş İstanbul’dan yazıyorum” diye başlayan metinde ülkemizde yaşayan sanatçıların ve emekçilerin olumsuz koşullarına vurgu yapılıyor. “Kimilerimiz yalan tıkınmak için padişah özentilerinin sofralarında bağdaş kurarken, kimilerimiz yüreklerini işçilerin, emekçilerin verdikleri onurlu mücadelenin yanına katıyorlar” sözleriyle geçtiğimiz hafta eş zamanlı gerçekleşen iki farklı sanatçı kahvaltısı da atıfta bulunulan metin “Barış hepimiz için, eşitlik hepimiz için, özgürlük hepimiz için olduğunda, sahnelerimizden çoğalan alkışlar alkışlara karışacak” şeklide son buluyor.

2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansı önünde protesto
Galatasaray Lisesi’nin önünden Taksim’e doğru yürüyen sanatçılar 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansının önünde durarak ajansı protesto eden bir konuşma gerçekleştirdi. Tiyatro Yönetmeni Mehmet Esatoğlu, bir yandan Kültür Başkenti denirken diğer yandan AKM’nin neredeyse iki yıldır kapısına kilit vurulmuş vaziyette olduğuna dikkat çeken, yapılanın bir aldatmacadan ibaret olduğunu belirten bir konuşma yaptı”.

Burada, Tiyatro Simurg tarafından Shakespeare’in “Beğendiğiniz Gibi” oyunundan bir bölüm sergiledi. Ayışığı Sanat Merkezi’nden genç oyuncular da İstanbul’u anlatan bir gösteri sergilediler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na en az Diyanet’inki kadar bütçe talebi
Gösterilerin ardından sanatçılar AKM önüne doğru yürüyüşlerine devam ettiler. AKM önünde ilk konuşmayı Kültür Sanat-Sen adına Yavuz Demirkıran yaptı. Demirkıran konuşmasında ülkemizde yıllardır gerçekleştirilen özelleştirmelerle birlikte sanatın da özelleştirilmesi için düğmeye basıldığının, bu süreçle birlikte sanatçıların da haklarının elinden alınarak esnek çalışma koşullarına mahkum edildiğinin altını çizdi. Demirkıran konuşmasında, “Genel bütçedeki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın payı en az Diyanet İşleri Başkanlığı’nın payı kadar olmalıdır”, “Kadrolu, iş güvenceli, sendika hakkı olan istihdam biçimi sürdürülmelidir” gibi taleplere yer verdi.

AKM tadilatı başlatılsın!
Ardından, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği adına konuşma yapan Orhan Kurtuldu, AKM’nin restorasyon yapılacak denilerek kapatıldığını ancak restorasyon planının uygun bulunmaması nedeniyle mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı gerekçe gösterilerek neredeyse iki yıldır kapalı tutulduğunu belirtti ve tadilatı yapmakla görevlendirilen 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın tadilatı başlatmamasının ardındaki hukuksuzlukları anlattı. Kurtuldu, mevcut tadilat planını durduran yürütmeyi durdurma kararının ardından yeni bir ihale açması gerekirken bunu gerçekleştirmen ve hiçbir çalışma yapmadığı halde AKM tadilatı için ayrılan ödeneğin bittiğini söyleyen 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nı ciddiyetsizlikle suçladı.

AKM’de faaliyette bulunan sanat kurumlarının 1 Haziran 2008 tarihinde tadilat nedeniyle buradan çıkarıldığını hatırlatan Kurtuldu, “1 Haziran 2010 tarihine kadar AKM’nin tadilatı için gerekli işlemlerin başlatılmasını istiyor ve bekliyoruz. Aksi halde sorumlular hakkında yasal tüm haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz” diye konuştu.

Bu konuşmaların ardından, İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan tiyatro toplulukları adına Kürtçe bir bildiri okundu ve Ayışığı Sanat Merkezi adına bir konuşma yapıldı.

(soL-İstanbul)