Sanatçılar kime gülümsüyor?

Dün Dolmabahçe’de bazı sanatçılar sıraya girmiş Başbakan Tayyip Erdoğan’a kocaman gülümsüyordu. Aynı saatlerde, bazı sanatçılar da, Maltepe’de TEKEL işçileriyle kahvaltı ediyor, karşılıklı gülüşüyordu.

Dün Türkiye’deki sanatçılar açısından çok şey anlatan iki kahvaltı gerçekleşti: Biri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bazı sanatçılara yemek verdiği “sultan sofrası”ydı diğeri, halkın sanatçılarının TEKEL işçileriyle çay ve simit eşliğinde kahvaltı buluşmasıydı. Birinde, lüks arabaları ile Dolmabahçe’deki ofise gelen sanatçılar Başbakan’ın karşısında sürekli gülerek “tozpembe” açıklamalar yapıyordu diğerinde, sanatçılar ve TEKEL işçileri birlikte gülüyor ve düşüncelerini paylaşıyordu.

Başbakan Erdoğan ile kahvaltı edenler
Sinema dünyasında oyuncu ya da yönetmen 77 “ünlü ismin” davet edildiği Dolmabahçe’deki kahvaltıya 62 isim katıldı. Erdoğan’ın sultan sofrasına katılan sanatçılar şunlar: Yılmaz Erdoğan, Hülya Avşar, Oktay Kaynarca, Kenan Işık, Osman Sınav, Semih Kaplanoğlu, İzzet Günay, Kenan İmirzalıoğlu, Necati Şaşmaz, Cem Yılmaz, Sırrı Süreyya Önder, Şerif Gören, Şafak Sezer, Ata Demirer, Mustafa Altıoklar, Atilla Dorsay, Yeşim Ustaoğlu, Mehmet Aslantuğ, Kerem Alışık, Özcan Deniz, Ediz Hun, Mesut Uçakan, Lale Mansur, Tamer Yiğit, Hasan Kaçan, Şener Şen, Ata Türkoğlu, Tomris Giritlioğlu, Türker İnanoğlu, Metin Akpınar, Yılmaz Atadeniz, Derviş Zaim, Serdar Gökhan, Orhan Oğuz, Ümit Utku, Ali Sürmeli, Selçuk Çobanoğlu, Göksel Arsoy, Demet Akbağ, Ekrem Çatay, Semih Sergen, Cem Özer, Bülent İnal, Gülse Birsel, Erol Avcı, Can Gürzap, Güner Özkul, Meltem Cumbul, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal, Bulut Aras, Serdar Erener, Ayşenil Çamlıoğlu, Ali Gündoğdu, Erden Kıral, Mahir İpek, İclal Aydın, Sibel Turnagöl, Şahan Gökbakar, Mehmet Ali Erbil, Mine Vargı ve Özhan Eren.

Bazı sanatçılar davet edildikleri halde katılmazken, AKP Tanıtım Bölümü toplantıyla ilgili bir açıklama yaparak, “Sizi protesto edip gelmiyoruz” diyen kimsenin olmadığını ileri sürdü. Davet edilen sanatçılardan 24’ünün toplantıya katılmadığı, katılmayan isimler arasında Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Zeki Alasya, Müjdat Gezen, Müjde Ar ve Zuhal Olcay’ın olduğu belirtiliyor.

Yine sıraya girdiler
Başbakan’ın sultan sofrasındaki görüntü alışıldıktı. Davete icabet eden sanatçılar, sıraya girerek, yüzlerinde kocaman bir gülücükle Erdoğan’ın elini sıkıyorlar, kendilerine söylenecek sözü ya da espriyi yakalamaya ve uygun şekilde cevaplamaya çalışıyorlar.

Sanatçılar ne dedi bilinmiyor
“Açılım” konulu toplantının, Erdoğan’ın uzun konuşması dışındaki bölümü basına kapalı olarak gerçekleştiğinden, bu bölümde konuşma yaptığı söylenen 25 sanatçının neler dedikleri, ülkenin hangi sorunlarını, halkın hangi taleplerini toplantıda dile getirdikleri bilinmiyor. Bu bölümden basına yansıyan ipucu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in çıkışta yaptığı “Bugün düşünülenin aksine çok güldüren insanlar, çok fazla söz almadı. Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar söz alıp bizi güldürmediler ama Yılmaz Erdoğan çok güzel tespitlerde bulundu” açıklaması oldu.

“Demokratik açılım çok iyi!”
Sultan sofrasına katılanların hemen hepsi, toplantıdan çok memnun ayrıldıklarını ifade ettiler. Sanatçıların özellikle içeriği hiçbir zaman tam olarak açıklanmayan “demokratik açılım” konusundaki hararetli açıklamaları dikkat çekti. Dikkat çeken bir diğer nokta da açılımı överken sanatçıların ayrıntıya girmekten özenle kaçınması ve tıpkı AKP hükümeti gibi açılımın içeriğinden bağımsız değerlendirmelerde bulunmaları oldu.

Bazı sanatçıların “demokratik açılım” ve toplantı ile ilgili yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

İclal Aydın: “Türkiye'de bir şeyler değişmiş olmalıydı. Bunu konuşuyor olmamız, Aleviyim veya Kürdüm diyebilmek, bunu Başbakan'la konuşmak ailem için çok önemliydi. Bir Türkiye mucizesi yaşıyoruz. Bir anne olarak, Türkiye'de yaşayan biri olarak açılımın önünü kapatan hiç kimseye hakkımı helal etmiyorum.”
Yılmaz Erdoğan: “Hakkarili Kürdüm ama iyi Türkçe konuşurum. Bu açılım normalleşmeyi getirecek. Kürtçe bir devlet kanalı yeterli değil, Türkiye'nin arzu ettiği normalleşmeye böyle gelinecek, bu süreçte elimden geleni yapacağım.”
Lale Mansur, “Demokratik açılım”ın bir demokratikleşme projesi olduğuna inandığını ve desteklediğini belirtti. Ayrıca “Katılımcıların tümü tüm görüşlerini paylaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Bulut Aras: “Başbakanımızın çok kararlı olduğunu gördüm. Bize verdiği tüm sözleri yerine getirecektir. Buna kalben inanıyorum.”
Mustafa Altıoklar: (Başbakan’a) “Sizinle aynı görüşleri paylaşmasak da sizi demokrat buluyorum.”

“Güldürürken yağ çekmek”
Kahvaltıda basının en fazla ilgi gösterdiği isimlerden Cem Yılmaz, Başbakan Erdoğan karşısındaki tavrıyla, kahvaltıya katılanlar ve katılmayanlar arasındaki farkı da en net sergileyen isimlerden biri oldu. Cem Yılmaz kendisinden beklendiği gibi, Erdoğan’ın karşısına geldiğinde esprilerini “patlattı”. Yılmaz’ın, Başbakan Erdoğan’ın halk ve kadınlar arasında en çok tepki toplayan sözlerinden biri üzerinden “espri yapmayı” tercih ettiği görüldü.

Başbakan’ın kendisine “Senin çektiğin film sayısı kaç oldu en son?” diye sorduğu Cem Yılmaz, Başbakan’a “Üç oldu, üç yavruyu tamamladım” şeklinde cevap vererek bazı basın organlarına göre “espriyi patlattı”.

Cem Yılmaz’ın “esprisi”yle olumladığı Başbakan’ın kadınlara üç çocuk yapmakla ilgili öğütler verdiği sözler şunlardı: “Sevgili hanım kardeşlerim, bir Başbakan olarak konuşmuyorum, bir dertli kardeşiniz olarak konuşuyorum. Bu tuzağa asla gelmeyiniz. Biz genç nüfusumuzu aynen korumalıyız. Bir ekonomide aslolan insandır. Bunlar ne yapmak istiyor? Bunlar Türk milletinin kökünü kazımak istiyorlar, yaptıkları şey bu. Eğer nüfusunuzun azalmasını istemiyorsanız, bir ailenin üç tane çocuğu olmalı.”

Hülya Avşar katılmayanları kınadı
Televizyonlarda Tayyip Erdoğan’ı her fırsatta övmesiyle gündeme gelen Hülya Avşar, açıklamalarında sultan sofrasına katılmayanlara tepki gösterdi ve şunları söyledi: “Her fikrinize katılmasam da katıldıklarımı dile getiriyorum. Kahvaltıya gelmeyenler, politik tavır için gelmedilerse onların bu tavrını onaylamıyorum. Herkes şimdi konuşmalı.”

Başka bir kahvaltı daha vardı…
Oysa, sultan sofrasına katılmayan sanatçıların bazıları, tercihlerini TEKEL işçileri ile bir araya gelerek “konuşmaktan” yana kullanmışlardı. Dolmabahçe’dekinden bambaşka bir toplantı, aynı saatlerde Maltepe Nâzım Kültürevi’nde gerçekleşiyordu. Burada Başbakan’ın elini sıkmak için kuyruğa girmiş sanatçılar değil, TEKEL işçileri ile aynı masalarda karşılıklı oturan sanatçılar vardı.

TEKEL işçileriyle kahvaltı edenler:
Nâzım Kültürevi’ndeki kahvaltıya TEKEL işçileri ve Tek Gıda-İş sendikası şube başkanlarının yanı sıra 19 sanatçı katıldı: Yılmaz Onay, Ataol Behramoğlu, Nejat Yavaşoğulları, Metin Coşkun, Orhan Aydın, Selçuk Uluergüven, Yavuz Top, Erdal Erzincan, Mercan Erzincan, Pınar Sağ, Onur Behramoğlu, Atilla Özsever, Reis Çelik, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, İrfan Ertel, Şefik Asan, Mustafa Ziya Ülkenciler ve Tuğrul Keskin. Ayrıca, çok sayıda sanatçı çeşitli gerekçelerle toplantıya katılamamış olsalar da toplantının çağırıcıları arasında yer aldı, destek mesajı iletti. (Toplantının çağırıcıları için bkz. Sultan sofrasına karşı işçiyle simit çay!)

Kahvaltıya katılan Sanatçılar, Başbakan’ın toplantısı ve buraya katılanlarla ilgili şunları söyledi:
Selçuk Uluergüven: “Neyse ki beni davet etmediler. Zaten gitmezdim ama, o daveti almak dahi utanılacak bir şeydir” (Dolmabahçe’deki kahvaltıya katılanlarla ilgili) “Her devirde böyle yalakalıklar çıkar. Giden dostlara acıyorum, çünkü bir sanatçıya yakışmayan bir hareket. Erdoğan bizle kahvaltı etmeyi hak edecek bir adam değil.”

Ataol Behramoğlu: “Tam da Recep Tayyip’in Dolmabahçe’de bir padişah özentisiyle verdiği kahvaltı saatinde burada işçilerle emekten yana aydınların, sanatçıların bir araya gelmesi Türkiye için çok anlamlı bir mesaj.” (Dolmabahçe’deki kahvaltı ile ilgili) “Umuyorum ki son yemek olur, artık bu şaklabanlık bitsin, artık maskeler çıksın herkes ne ise belli olsun.”
Yılmaz Onay: “Oraya giden arkadaşlara seslenmek istiyorum. Aynaya nasıl bakacaklar yarın, bilmiyorum ben. Biz buraya gelerek kaderimizi işçilerle ortaklaştırdığımızı gösterdik.”
Pınar Sağ: “Bizler hiçbir zaman Hızır Paşa’larla yan yana gelmeyiz, bizler Pir Sultan Abdal’larla yan yana geliriz.”

(soL-Haber Merkezi)