Ümraniye'de imam hatibe direnen veliler kazandı!

Ümraniye Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulu'nun öğrenci ve velileri okulun imam hatibe dönüştürülmek istenmesine karşı verdikleri mücadeleyi kazandı. Okulun imam hatibe dönüştürülmesinden vazgeçildi.

4+4+4 kesintili eğitim sisteminin yasal alt yapısı hazırlandıktan kısa bir süre sonra dönüştürülecek okulların listesi kamuoyuna açıklandı. İstanbul’un Ümraniye İlçesi’nde 8 okulun İmam Hatip Ortaokulu olacağını öğrenen veliler duruma tepki gösterdiler.

BirGün gazetesinin haberine göre, Ümraniye’de veli toplantıları, imza kampanyaları yapıldı, veliler Veli İnisiyatifi kurarak birlikte hareket etmeye başladı. Ümraniye’de yaşanan mücadele hikayesini Veli İnsiyatifi’nin kurucularından Nesrin Yıldız BirGün’e anlattı.

Nihat Sami İlköğretim Okulu’nda 6. Sınıfa geçen bir çocuğu olduğunu söyleyen Yıldız, “İlk olarak, okul yapımında emeği geçen ve sonradan ismi verilen bir vatandaş tarafından itiraz edilerek Aykut Soyak İlköğretim Okulunun dönüştürülmesinden vazgeçildiği açıklandı. Yine bu zaman zarfında İmam Hatip Ortaokulu olacağı açıklanan Atatürk İlköğretim Okulu’nun dönüştürülmesinden vazgeçildiği açıklanmıştır” dedi.

Veliler isyan bayrağı açtı!
Yıldız, geride kalan 6 okulun içerisinde 2 ilköğretim okulunun dönüşümüne velilerinin itirazı olduğunu söylerken, “Elmalikent’te Meyveli Bahçe İlköğretim Okulu ve Atakent Mahallesinde bulunan Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulu velileri isyan bayrağını açtılar. Meyveli Bahçe İlköğretimde bir basın açıklamasının ötesinde velilere değen bir çalışma geliştirilemedi. İlçe özelimizde veli ve öğrencilerin sahiplendiği okul Atakent Mahallesinde bulunan Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulu oldu” şeklinde konuştu.

Çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyleyen Yıldız, 3 gün içinde okul mevcudiyetini de aşan 2000’e yakın bir imza toplanarak 27 Haziran’da 500 aşkın öğrenci ve veli ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüyüş organize edilerek toplanan imzaların teslim edildiğini ifade etti. Yıldız, sonrasında da okul velileri ile birlikte İstanbul Valiliğine gidilerek basın açıklaması yapıldığını dile getirdi.

‘Veli insiyatifi kuruldu’
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık rehberliğinde velilerin katıldığı geniş katılım gösterdiği bir bilgilendirme toplantısı yapıldığını ifade eden Yıldız, “Toplantı sonrası öne çıkan velilerle Veli İnisiyatifi oluşturarak çalışmaların takibi için bundan sonraki ikinci bir eylemlilik süreci başlatıldı” dedi.

Mahalleye dönük duyuru amaçlı pankart yapıldığını, 4 gün boyunca imza standı kurularak imza çalışması ve bilgilendirme faaliyeti yürütüldüğünü söyleyen Yıldız, imza topladıkları esnada yaşanları şu şekilde anlattı: “Mahallemizde hem sosyal demokrat hem de muhafazakâr kesim diyebileceğimiz insanlar bir arada yaşıyor. İmza toplarken, bizlere itiraz edenler de oldu elbet ama Cuma namazından çıkan insanlardan ‘Hayır okulumuzun dönüştürülmesini istemiyoruz!’ diyende. Hem baktığımız zaman o kadar az talep vardı ki bu kadar çok okulun İmam Hatip yapılmak istenmesi kabul edilemezdi.”

8 imam hatip dönüşümü 4'e çekildi
Son olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ümraniye genelinde İmam Hatip ortaokulu olacak 4 okul listesi yayımladığına değinen Yıldız, “Yayımlanan duyuru listesinde Nihat Sami Banarlı ve Meyveli Bahçe İlköğretim okulları çıkarılmıştır. Bu karar değişikliğinde rol oynayan etkenin okul öğrenci velilerin itirazının rolü kadar, ilçe genelinde bütün devlet olanağına ve baskılara rağmen İmam Hatip Ortaokulları için kayıt döneminin bitimine yakın bir süre kalmasına rağmen 160 kişi olduğu söylenmektedir” dedi.

Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulu’na da 2 kişi kayıt için başvurduğunu söyleyen Yıldız, birkaç yıllığına kısmi geri adım atılmasını sağlandıklarını belirtti. “Okul özelinde statüsünde değişiklik olup olmayacağı önümüzdeki yıllar için muğlâk durumda” diyen Yıldız, “Veli inisiyatifi bu karardan sonra çalışmalarını bölge geneline yaymak ve önümüzdeki haftalarda İstanbul’da yapılacak Veli İnisiyatifi eylemine kitlesel olarak katılmayı kararlaştırmıştır. Bunun çalışmalarına başlamıştır” sözlerini kaydetti.