Kadınlar barış için pedal çeviriyor

İsrail'in işgal etitği Filistin'e dikkat çekmek isteyen farklı ülkelerden 400 kadın, Follow the Women for Peace (Barış İçin Kadınları Takip Et) bisiklet sürüşünün 6. sını 15 Ekim'de başlatıyor.

Follow The Women for Peace, her sene yaklaşık 40 ülkeden 500 kadının katıldığı barışı ve Ortadoğu’daki şiddetin sona ermesini destekleyen uluslararası bir kuruluş. Oldukça geniş bir organizasyon ağına sahip olan kuruluşun Afganistan, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, Avusturya, Bask Ülkesi, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Cezayir, Danimarka, Estonya, Fas, Filistin, Fransa, Güney Afrika, Kanada, Katalunya, Kolombiya, Kıbrıs, Hollanda, İran, Irak, Italya, İrlanda, İsveç, Japonya, Kenya, Lübnan, Mısır, Nijerya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Suriye, Ürdün, Tacikistan, Tunus, Türkiye'de resmi temsilcilikleri var. Her yıl Ortadoğu'daki kadınların da katılımıyla Lübnan'dan başlayıp, Suriye ve Ürdün üzerinden geçerek Filistin'de sonlanan bir bisiklet turu düzenleyen organizasyon bu sene de 16 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında 6. defa barış için pedal çeviriyor.

Follow the Women for Peace (Barış İçin Kadınları İzle) bisiklet sürüşü Nobel Barış Ödülü adayı Detta Regan'ın girişimi sayesinde hayat buldu. İlk bisiklet turu 2004 yılında 270 kadının katılımıyla başladı. Regan en başlarda insanların kendilerini uyardığını belirtti "Bize bunu yapamayacağımızı söylediler. Çünkü Ortadoğu’da kadınlar bisiklet kullanamazlardı. Bizi erkelerin taşlayacağı ve bunun çok tehlikeli olduğun söylediler. Bu durum bizi, bölgedeki kadınların korkmadığını ve bizim onlarla birlikte durduğumuzu göstermek için daha da kararlı kıldı. Sonuç olarak erkekler bizi çiçeklerle karşıladı ve öpmemiz için bebekleriyle sokaklara çıktılar."

Organizasyon hedefini Ortadoğu'daki mevcut istikrarsızlık durumunun özellikle kadınlar ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekebilmek Uyuşmazlık bölgesi olarak algılanan Ortadoğu’da yaşayan kadınların günlük hayatlarını serbestçe tartışabilmeleri için bir platform yaratabilmek Barış sürecinde kadınların aktif şekilde rol almasını teşvik etmek olarak belirtiyor.

2008 yılında yapılan bisiklet turuna Türkiye'yi temsilen katılan 21 kadın, 8 Mart günü 2008 tarihinde üstünde beyaz bir gelinlikle "dünya barışı" için çıktığı yolculuğu Gebze'de öldürülmesiyle sonlanan Pippa Bacca'nın temsili gelinliği ile katılmıştı.

Organizasyona sponsor bulunamadığı için 2009 yılında Türkiye'den sadece 4 temsilci katılabilmişti, bu sene ise Türkiye'deki organizatörler daha fazla katılım gösterilebilmesi için sponsor arayışında.

(soL - Kadın)