Hadım cezası teklifi komisyondan geçti

TBMM Adalet Komisyonu tarafından “Çocuk tecavüzcülerine ağır cezalar getiren" hadım cezası kanun teklifi kabul edildi.

2009 yılında Kayseri’de kaybolan üç çocuğun cinayete kurban gittiğinin ortaya çıkmasıyla "ilaçla tedavi uygulamasının (kimyasal kastrasyon)" önerisini getiren AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, teklifin komisyondan geçmesi halinde, meclis kapanmadan Genel Kurulda da görüşülerek yasalaşabileceğini ve böyle bir cezanın suç işleme oranını düşüreceğine “kesinlikle“ inandığını belirtmişti.

Dedegil’e göre, kimyasal kastrasyon her suçlu için uygun olamayacağından, kimlere uygulancağı konusunda sağlık kurulları ve hakimlerin karar vermesi öngörülüyor. Yasa teklifini eleştirenler, cinsel saldırı suçunun “sarkıntılık” düzeyinde kalması halinde ise ceza indiriminin uygulanacağını vurgulamışlardı. Çünkü kabul edilen teklife göre, cinsel istismar suçunda, ruh sağlığının bozulması halinde, cezayı arttıran hükümler kaldırılıyor. Böylece çocukların cinsel istismarı suçundan 15-20 yıl hapis cezası alacaklar veya almış olanların cezası 3 yıla kadar inebiliyor.

Konu hakkında TBMM Adalet Komisyonunda yer alan CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, teklifin komisyondan geçmesi durumunda Genel Kurulda ele alınabileceğini ve bunu da destekleyeceklerini söylemişti.

Bu arada kadının şiddetten korunmasıyla ilgili hazırlanan kanun tekliflerinin, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın da önerileri doğrultusunda “daha sonra ele alınabileceğine” karar verildi. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin kadının şiddetten korunması, AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in de kadın ve aile bireylerinin korunması ile ilgili kanun teklifleri birleştirildi ve alt komisyona gönderildi

Toplumun yarası haline gelmiş kadına şiddet ve cinsel istismarla ilgili suçlarda, bu hafta tatile girecek Meclisin, böylesine kısa bir sürede ne tür bir yasa çıkaracağı merak konusu.

(soL-Kadın)