Aksesuarla şiddet önlenir mi?

Politikalarıyla kadının toplumsal hayatta ikinci sınıf konumunu perçinleyen AKP iktidarı, kadına karşı şiddeti önlemek iddiasıyla biçimsel düzenlemeler yapmayı sürdürüyor. AKP'nin projesi şiddet uygulayana kelepçe, mağdura kolye takmak. Proje hayata geçerse insanlar sokaklarda kelepçeli, kolyeli dolaşacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe” takılacağını açıklamasından sonra şiddet mağduru kadınlara da boyun ya da kola cihaz takacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan erkeğin "elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi” ile takip edileceğini belirtmişti. Sıra şiddet gören kadınlara, yaşlılara ve engellilere boyuna asılacak bir cihaz takılmasına geldi.

Sabah gazetesinin haberine göre Bakan Şahin'in üzerinde çalışılması talimatı verdiği sistemde, şiddet tehlikesi altında olan kadınların, koluna bilezik ya da boynuna kolye takılacak. Bilezik ya da kolye takılan kadınların isimleri, yaşları, yakınlarının kimler olduğu gibi bilgiler bir merkezde toplanacak. Kadın, şiddet gördüğü anda bilezik ya da kolye üzerindeki butona basarak, merkeze "imdat" çağrısı bırakacak. Merkezi bilgisayardaki çağrıyı gören çağrı merkezi sorumluları emniyeti uyaracak ve hızla müdahale sağlanacak. Sokakta kullanılacak bilezik ya da kolye gibi mobil butonların yanında ev için de sabit panik butonları bulunuyor.

AKP’nin iktidarda olduğu süreç boyunca kadına yönelik şiddet oranının %1400 artmasına, her gün 3-4 kadının ölüm haberinin gelmesine, kendilerince “çözüm” üreten hükümetin artan intihar oranlarına nasıl bir çözüm bulacağı merak ediliyor.

(soL-Haber Merkezi)