Madame Coco işçileri: Can güvenliğimizden endişeliyiz

Madame Coco'da çalışan işçiler, psikolojik ve fiziksel şiddet nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını ve yönetimin yaşanan sorunlara dair adım atmadığını dile getirdi.

Haber Merkezi

Madame Coco’da çalışan işçiler, Ocak ayında yaşadıkları sorunlara karşı bir araya gelerek taleplerini Patronların Ensesindeyiz aracılığıyla duyurmuştu.

İşçiler bu sefer de psikolojik ve fiziksel şiddet nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını ve Madame Coco yönetiminin yaşanan sorunlara dair adım atmadığını dile getirdi.

Madame Coco'nun farklı şubelerinde çalışan işçiler, Patronların Enesindeyiz'le görüşerek yaşadıklarını anlattı.

'Makamlardan geri dönüş olmadı, psikolojik şiddet devam etti'

Madame Coco’da bir yıl çalıştıktan sonra işten ayrılan bir işçi, psikolojik şiddet ve mobbinge maruz kaldığını belirterek, bu durumu yalnızca kendisinin değil, birçok iş arkadaşının da yaşadığını belirtti.

İşçi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu süre içerisinde yaşananları tolere etmiş olsam da işten çıkmama sebebiyet veren son olay psikolojik şiddetin sistematik hale gelmesi ve can güvenliğimizin kalmamış olması. Ayrıca bu durumları ilgili makamlara iletmemize rağmen herhangi bir aksiyon alınıp bize geri dönüş yapılmaması ve sorumlu kişilerin psikolojik şiddet uygulamaya devam etmesi bardağı taşıran son damla oldu.”

Mobbing, şiddet, ağır iş yükü...

Başka bir işçi de adaletsizlik, stok hataları ve kayıplar nedeniyle maaşlarda kesinti, cinsiyet eşitsizliği, ağır iş yükü, şiddet ve mobbing gibi birçok sorunla karşılaştığını aktardı.

İşçi, Madame Coco'daki çalışma hayatını şöyle anlattı:

“Madame Coco’da geçirdiğim süre boyunca, iş yerinde bir dizi sorunla karşılaştım. Bunlar arasında, bir müdürün personele karşı adaletsiz davranışları öne çıkıyor. Bu adaletsizlikler, terfi ve ödüllerde açık bir şekilde görüldü ve çalışanlar arasında ciddi bir hoşnutsuzluk yarattı.

Maddi açıdan yaşadığımız sıkıntılar da dikkat çekiciydi. Stok hataları ve kayıplar, maddi açıdan personelden kesintilere neden oldu. Bu durum, çalışanların maaşlarının düşmesine ve maddi zorluklar yaşamalarına yol açtı. Üstelik mağaza giderlerinin personelden çıkarılması da çalışanlar arasında ciddi bir memnuniyetsizlik yarattı. Asla gelmeyen geri ödemelerin mağaza için sorun olması da maddi açıdan zorluklarla mücadele etmemize neden oldu.

İş yükünün adil olmayan bir şekilde dağıtılması da büyük bir sorundu. Kadın çalışanların, özellikle ağır işlerde aşırı yüklenmesi ve satış personeline adil olmayan şekilde davranılması, iş yerindeki cinsiyet eşitsizliğini açıkça gösterdi. Ayrıca, satış personeline hamal gibi davranılması ve yetersiz personel çalışması da iş yükünün artmasına ve çalışanların motivasyonunun düşmesine neden oldu.

Üst düzey yöneticilerin ve müdürlerin uyguladığı mobbing ve adaletsizlikler de işyerindeki huzursuzluğu artırdı. Bölge müdürlerinin, alt kademedeki müdürlerle veya çalışanlarla olan uygunsuz ilişkileri ve adaletsiz tutumu, çalışanlar arasında güvensizlik duygusunu artırdı. Ayrıca, sayımlarda müdürlerin yaptığı yolsuzlukların personelden çıkarılması da adalet duygusunu zedeledi.

Son olarak, bölge müdüründen psikolojik ve fiziksel mobbing ve şiddet görmek, çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attı. Tüm bu sorunlar, işyerinde ciddi bir huzursuzluk ve güvensizlik ortamı oluşturdu ve çalışanların moralini ve motivasyonunu olumsuz etkiledi.”

Fiziksel şiddet de var

Yaşanan mobbing ve baskıların ötesinde Madame Coco işçilerinin, bölge müdürünün istediği şekilde davranmadığı gerekçesiyle fiziksel şiddete varan durumlarla karşılaştığı öğrenildi.

Açılış saatinden önce bir işçinin mağazada kahvaltı yapması ve bölge müdürünün istediği şekilde davranmamasından kaynaklı, müdürün işçiye fiziksel şiddette bulunduğu belirtildi.

Yine aynı bölge müdürünün mağaza önlerinde bulunan kedilere de şiddet uyguladığı aktarıldı.