VİDEO | OHAL'de bir grev erteleme kararı daha

Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu Şişecam'a bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de uygulama tarihi bugün olan grev, Bakanlar Kurulu tarafından 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle ertelendi. Bu erteleme ile OHAL'in 'amacına uygun' şekilde işçi düşmanı bir karar daha verilmiş oldu.

Haber Merkezi

Petrol-İş sendikası Mersin şubesinin örgütlü olduğu Şişecam'a bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de bugün başlayacak grev, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla 60 gün süreyle ertelendi. Erteleme kararının gerekçesi, grevin “milli güvenliği bozucu nitelikte” görülmesi olarak belirtildi.

OHAL'de grevin fiilen yasaklandığını ortaya koyan bu karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın patronlara OHAL ile ilgili yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Erdoğan, Nisan ayı sonunda patronlara "Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir şeyde anında müdahalemizi yapıyoruz. Ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor. Huzurun olduğu bir ortam var, böyle bir ortamda bunlar OHAL’in olmamasını tavsiye ediyorlar. Tezgah bozulacak o yüzden, size biz bu tezgahı bozdurmayız" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

SODA İŞÇİSİ HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

Soda Sanayii A.Ş.'de çalışan 542 işçi, bugün yayımlanan grev kararına rağmen sabah erken saatlerde başlattıkları grevi sürdürüyor. OHAL'de patronları korumak adına alınan işçi düşmanı karara karşı hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Soda işçileri, “Direniş var, Yılgınlık Yok!” sloganıyla eylemlerini sürdürüyor.


GREVİ YASAKLANAN İŞÇİLER SOL'A ANLATTI 

Grevi yasaklanan işçiler, fabrika içerisindeki durumu soL Haber'e anlattı. 

İşçilerin dirençli ve kararlı söyleyen bir işçi şunları söyledi: 

"Hükümet grevi erteledi ama biz şu anda fiili olarak grevi sürdürüyoruz. Üretimi durdurduk. İşveren müzakere için görüşmeye çağırdık, heyet olarak gireceğiz görüşmeye. İşçiler çok dirençli, kararlı. 2012'de de bir grev olmuştu ama o zaman daha deneyimsizdik. Şİmdi tecrübelerimiz var. Dirençliyiz. Şu anda sözleşme kapsamı içinde 527 işçi var. Petrol İŞ üyesi 527 işçi. Görüşmelerden bir sonuç çıkmasını isteriz. Ancak işveren taleplerimizi karşılamadığı takdirde imzalamamız mümkün değil. Genel müdürlük binası önündeyiz."

'740 LİRA İSTİYORUZ, PATRONLAR 390 LİRA VERİYOR, BUNU KABUL EDEMEYİZ'

Sözleşmenin imzalanmaması halinde işçilerin fabrikayı ter etmeyeceğini ifade eden işçi sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İşçi kararlı, işçi dirençli. Çünkü fabrika kazanıyor, bunu biliyoruz. Amir pozisyonuna getirdikleri teknisyenlere 800 ile 1800 TL arasında değişen zam yaptılar. Bizim talebimiz taslakta 900 liraydı zaten. Biz şu anda 740 liradayız, 740 lira zam istiyoruz. İşverenin teklifi 390 TL. Çalışma Bakanlığı müsteşarlığının önerisi de 450 TL'ydi. Sendika bunu kabul etmeyeceğini beyan etti. Biz 740 TL'de direniyoruz. Bakanlık, 450 TL gibi komik bir rakam için arabuluculuk yapıyor."

Cumhurbakanı Erdoğan'ın "OHAL'de grevleri rahatça erteliyoruz" sözünü anımsatan işçi, "Niyetleri belli. Patronlara kolaylık olsun, grevleri rahatça erteleyebilsinler diye OHAL'i sürdürüyorlar" diye konuştu.