Star Rafinerisi'ne Cumhurbaşkanı imzasıyla görülmemiş destek

Açılışı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Azerbaycan devletine ait petrol şirketi SOCAR'ın yeni rafinerisine özel 'endüstri bölgesi' ilan edildi. Özel uygulama ile firmanın yatırımları için gerekli altyapı, arazi kamulaştırması gibi maliyetler devlet tarafından karşılanıyor.

Haber Merkezi

Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve bakanların katılımıyla açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yatırımlarını “bürokratik engellere takılmadan” gerçekleştirebileceği “özel endüstri bölgesi” ilan edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin Azerbaycan devlet petrol tekeli SOCAR grubununa ait Star Rafinerisi’nin Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi olduğu duyuruldu.

'BÜROKRATİK ENGELLER ORTADAN KALKTI'

Star Rafinerisi’nin Türkiye’nin dış ticaret açığını yıllık 1,5 milyar dolar azaltacağını öne süren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şirketin gelecek dönemde 2 milyar doları bulması beklenen yeni yatırımlarını “hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan” gerçekleşebileceğini ifade etti. "Endüstri Bölgesi" olduğu için mevcut ve yeni yatırımların tüm süreçleri ve izinleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca takip edilecek.

ALTYAPI VE ARAZİ MASRAFLARI DEVLETTEN

Star Rafinerisi’ne özel uygulama ile regülatif düzenlemeler neredeyse ortadan kalkıyor. Uygulama ile “projesine göre” bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar, bakanlık tarafından karşılanabilecek, Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar, kamulaştırılabilecek. Üstelik kamulaştırma masrafları da Bakanlık tarafından karşılanabilecek.

Özel uygulama kapsamında çalıştırma ruhsatı ve altyapı olanaklarının da Bakanlık desteği ile sağlanabileceği, açıklamadaki şu ifadelerle belirtiliyor: “Halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üstyapı projeleri bakanlık tarafından onaylanır. Bu işlemler için bedel alınmaz. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve söz konusu izinle ruhsatlar için harç alınmaz.”

VERGİ İNDİRİMİ, JET HIZINDA ÇED RAPORU

Çalışanlara yönelik sigorta primi indirimi ve vergi indirimi gibi işverenin  maaliyetlerini önemli ölçüde  düşüren uygulama ile yatırım için gerekli "ÇED Gerekli Değildir" raporu da en geç 2 ay içinde verilecek.

DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIRACAK

Toplam yatırım bedeli 6,3 milyar dolar olarak açıklanan Star Rafinerisi petro-kimya ham maddesi dışında jet yakıtı, LPG ve dizel gibi ürünler de üretecek. Star Rafineri enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye’nin ham petrol talebini önemli oranda artırması bekleniyor. 2017 yılında 25 milyon ton civarında olan ham petrol ithalatının 2019 yılında Star Rafineri’nin tam kapasite devreye girmesiyle birlikte 30 milyon tonu aşması bekleniyor. 4 Kasım’da yürürlüğe girecek İran’a yönelik yaptırımların olası etkileri tartışılırken, Türkiye’nin bir diğer dev rafinerisi TÜPRAŞ’ın yaptırımlardan muafiyet talebiyle ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğü aktarıldı.