Şırnak'ta yedi işçinin öldüğü madende çocuk çalıştırıldığı ortaya çıktı!

Şırnak'taki madende yedi işçi yaşamını yitirirken, ağır yaralanan işçilerden birisinin işe başladığı tarihte henüz 17 yaşında çocuk olduğu ortaya çıktı.

"Şırnak’ın ölüm kuyuları" diye adlandırılan maden ocaklarında 17 Ekim Salı günü yaşanan göçükte yedi işçi hayatını kaybederken, ağır yaralanan Sıddık Kabak’ın işe başladığı Haziran ayında 17 yaşında olduğu öğrenildi. Buna rağmen aralarında maden sahibinin de olduğu üç kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Evrensel'den Beyar Özalp'in haberine göre, 17 Ekim Salı günü Şırnak’ta madende meydana gelen göçükte yedi işçi hayatını kaybederken, 18 yaşındaki genç işçi Sıddık Kabak ağır yaralandı. Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavisi süren Kabak’ın durumu ciddiyetini koruyor. Kabak’ın tedavisinin daha iyi sürdürülmesi için Antep’te bir hastaneye sevk edileceği bildirildi.

"ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLMEK İÇİN MADENDE ÇALIŞIYORDU"

Kardeşinin durumuna dair konuşan ağabeyi Reşit Kabak, “Sıddık’a üç gün içerisinde iki tane beyin ameliyatı gerçekleştirildi. Doktorların verdiği son duruma göre beyinde iyileşme varmış ama göz çevresindeki kemikler kırılmış ve burada bazı damarlara baskı oluşuyormuş. Gözlerinde sorun olmaması için yeni müdahaleler yapmaları gerekliymiş ancak doktorlar bunun Şırnak’ta mümkün olmadığını belirterek, başka bir hastaneye sevk edilmesi işlemlerine başladılar” dedi.

Kabak “Şu an dedemizden kalan iki odalı toprak bir evde yaşıyoruz. Kardeşim bu yoksulluğun içerisinde sırf okuyabilmek için madenlere gidip çalışmaya başladı” diyor.

Yedi işçinin öldüğü göçük sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kömür ocağının işletme ve güvenliği riski barındırdığı için 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu ve buranın kaçak çalıştırıldığını açıklamıştı.

Ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis tutanaklarına da yansıyan şu ifadeyi kullandı: “Ruhsatsız, izinsiz, kapalı olan, kapalı olduğu bilinen ve zaman zaman da kapalı olup olmadığı kontrol edilen bir maden. Maalesef, burada, para hırsıyla, kaçak yollarla çalıştırma yapan birileri var.”

Bu açıklama sonrası CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 2013’te faaliyetinin durdurulduğu söyleyen ocağın 2017 yılında ihaleye çıkarıldığını ifade etti. Akın, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin yıllardır burayı özel sektöre ihale usulü verdiğini belirterek 2017 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan ihale ilanını ortaya çıkardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Terör örgütünün finans kaynaklarından bir tanesi de kömür ocaklarıdır. 2013'te oranın ruhsatı iptal edilmiştir ve iki-üç ay önce de orayla ilgili ve bölgeyle ilgili gerekli güvenlik önlemleri güvenlik kuvvetlerimizce de alınmıştır” diye konuştu.