Samsun Makro/Taze işçileri: ‘Maliye neden zenginlere müdahale etmiyor?’

Samsun Makro Market’ten 31 Temmuz tarihinde işten çıkarılan ve tazminatları da dahil hiçbir hakları ödenmeyen direnişçi işçiler, Samsun’daki Makro/Taze Market şubelerinin önünde protesto eylemlerini kararlılıkla sürdürüyor.

soL-Samsun

Samsun Makro Market mağduru işçilerin hak arama mücadelesi sürüyor. Her hafta Pazar günleri Samsun’daki Makro/Taze Market şubelerinin önünde protesto eylemlerini kararlılıkla sürdüreceklerini ilan eden işçiler, bu Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Makro/Taze Market’in Gazi şubesi önüne yürüdüler.

Yürüyüş sırasında “Makro’dan alma, suça ortak olma”, “İşçi düşmanı Makro”, “Market işçisi köle değildir”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Tazminat hakkımız gasp edilemez”, “Köle değil işçiyiz, hakkımızı isteriz” sloganları atan işçiler, mağaza önünde basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı kadın işçi Gülten Güngör yaptı.

'KRİZİ FIRSATA ÇEVİRENLER TAZMİNATIMIZI GASP EDENLER'

İşçiler adına yaptığı açıklamda Güngör şunları söyledi:

Bizler Makro Market çalışanları olarak 31 Temmuz 2018’de mağdur edildik. Makro Market şirketi ülkemizdeki mevcut krizi fırsata çevirerek tüm çalışanları bilgilendirmeden haklarıyla birlikte Taze unlu mamuller firmasına devretmiştir. Personelin bilgisi dışında çalışanları 1 Ağustos 2018’de Taze Market’te sigortalı çalışan olarak gösterdi. Kendi çabamızla yaptığımız araştırmalarda, Taze Market’in sahibinin geçmişinin aydınlık olmadığı ve altı ay önce Ankara’da Meşhur Peynirci adındaki 60 mağazasını bir gecede kapattığı ve personelini mağdur ettiğini gördük. Taze Market, bir gecede Kayseri’de Makro Market’ten devraldığı 20’ye yakın şubesini kapatarak 400’e yakın personelini işsiz bırakarak haklarını da gaspetmiştir.

“Bir çay ocağı bile devralınırken çay kaşığına kadar sayılırken koskoca Samsun’da 15’e yakın şubeyi devraldıklarında herhangi bir sayım işlemi yapılmamıştır. Halen, buradaki hukuksuzluğu yetkililerin görmesini ve müdahale etmesini bekliyoruz. Amacımız üzeri kapatılmaya çalışılan emeğimizin karşılığı tazminatlarımızı almaktır. Bu nedenle her Pazar günü Makro Market şubelerinde eylemlerimiz devam edecektir. Halkımızı bu eylemlere destek vermeye çağırıyoruz.

'SEÇİMDE OY İSTEYENLER ŞİMDİ NEREDE?'

İşçilerden Hasan Kaya ise şu sözlerle tepkisini dile getirdi:

Bizi burada haksız yere işten atıp haklarımızı vermediler. O kadar çok mağdur arkadaşımız var ki, evinin kirasını veremeyen arkadaşlarımız var. Siyaset meydanı, er meydanı burası… Milletvekilleri, bütün siyasi partilerin hepsi seçim vakti yaklaştığı zaman meydan meydan dolaşıp bizlerden oy istiyorlar. Oylarıyla insanları kandırıyorlar. Vekil dediğimiz insanlar bizim temsilcimiz olması gerekirken hiçbir siyasi parti lideri şu an burada bulunmamaktadır. Biz siyasi partilere ‘Gidin Makro’nun mallarını el koyun’ demiyoruz ki, bizim haklarımızı sözcüsü olmalarını bekliyoruz. 300 arkadaşımız mağdur…

Maliye’nin görevi nedir? Makro adı altında faaliyet yürüten Taze Market’e neden müdahale etmiyor? Sıradan bir vatandaş olsa bunu yapan, bütün cezai işlemleri uygularlardı. Ama, nedense para babalarına, zengin ağababalarına hiçbir müdahale yapılmıyor. Bunun nedenini öğrenmek istiyoruz. Samsun halkı evlatları olan işçilere sahip çıksın, alış veriş yapmasın bu marketlerden. Makro Market mail atıyor şimdi bize… Diyor ki ipotekli mallarımız var, ipotekleri siz kaldırın ve bu malları tazminatlarınıza karşılık alın. 6 trilyona aldıkları yeri 14 trilyona işçilere satmaya çalışıyorlar. Yasadaki boşlukları fırsat biliyorlar. Hiçbir devlet yetkilisi bunlara müdahale etmiyor. Bizim başımıza gelen sizin çocuklarınızın başına da gelecek. 10-12 saat bizi çalıştırıp mesailerimizi bile vermeyip sonra işçileri tazminatsız kapı önüne koyanlara karşı bu haklı mücadelemizde dik durmazsak, eğilip bükülürsek, bugün bize yarın size sıra gelecek.

'İŞÇİLERİN YANINDA PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ'

Makro Market mağduru işçilerin sesine yaptığı haberlerle destek veren soL Samsun muhabiri Belma Nur Kartal da işçilerin eylemini izleyen Samsun halkına seslenerek “Sadece izlemeyin, Makro’dan atılan 300 işçi vatan haini değil… Bu kentin insanı, bu kentin çocukları… Patronlar kazansın diye sahte, göstermelik  iflaslar gösteriyorlar konkordatolarla… Mallarını kaçırıyorlar, işçiyi burada mağdur ediyorlar. Patronların ensesindeyiz arkadaşlar, işçi kardeşlerimiz kazanan dek! İşçilerin yanındayız, patronların ensesindeyiz! Bu kentte işçiler yalnız değil, burada sazıyla sözüyle bu kentin sanatçıları var, tiyatro sanatçısı dostlarımız var” dedi. İşçilere destek veren tiyatro oyuncusu Ferdi Ak, Nazım Hikmet’in “Büyük İnsanlık” şiirini okudu. Kartal ise “Nikbinlik” şiiriyle işçilere seslendi. Ardından işçilerin eylemine destek veren Samsunlu sanatçı Ercan Aydın’ın sazıyla çalıp söylediği “Haklıyız, kazanacağız” parçasına işçiler alkışlarıyla eşlik etti.