Patronun 'tuhaf' önerisine işçilerden yanıt: Ağam eğlenir bizimle...

Samsun'da işten çıkarılan ve tazminatları ödenmeyen mağdur Makro Market işçilerine, market yönetimi tarafından sunulan öneri şaşkınlık yarattı. Market yönetimi, ipotekli gayrimenkullerinin listesini işçilere göndererek, 'Bu gayrimenkullerin ipoteklerini kaldırın, tazminat alacağınıza karşılık bu gayrimenkullerin size satışını yapalım' önerisinde bulundu.

soL-Samsun

Makro Market’in Samsun’da mağdur ettiği işçilere sunduğu teklif, kıdem tazminatlarını bekleyen işçileri şaşkınlığa uğrattı. Market yönetimi, üzerinde ipotek bulunan gayrimenkullerinin listesini işçilere göndererek, "Bu gayrimenkullerin ipoteklerini kaldırın, tazminat alacağınıza karşılık bu gayrimenkullerin size satışını yapalım" önerisinde bulundu. 

Samsun Makro Market’te ürün kabul kadrosunda çalışırken 2018'in Haziran ayında işten çıkarılan Aytül Alver’e market yönetiminden bir e-posta gönderildi.

“Değerli arkadaşlarımız, 2011’den bu yana ülkede yaşanan ekonomik dalgalanmalar, sektörümüzdeki rekabetin çok sert geçmesi, maliyetlerin artışı karşısında satış fiyatlarının artırılamaması, rekabette öne geçmek için aldığımız büyüme kararlarının bekleneni vermemesi konkordato süreciyle sonuçlanmasına neden olmuştur" cümlesiyle başlayan e-postada, “Tüm paydaşların içinde olunan durumdan en az zararla çıkmasını sağlamak” amacıyla konkordatoya gidildiği belirtildi.

İŞÇİLERE TUHAF ÖNERİ 

Gayrimenkullerin satışıyla borçları tasfiyeyi öngördükleri, ancak konkordato sürecinin geç bitmesi ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı nedeniyle gayrimenkul satışlarının istenen hızda gitmediği belirtilerek, işçilere bir öneride bulunuldu. 

Makro Market yönetimi, işçilere, e-postayla gönderdikleri listeden istedikleri ipotekli gayrimenkulü seçebileceklerini belirterek, “Ekte listesi bulunan gayrimenkullerin, kıdem tazminatına hak kazanmış işçilere yalnız başına veya ortak, tazminat alacakları karşılığında satışı yapılabilecektir” önerisinde bulundu. 

'İPOTEĞİ DE SİZ KALDIRIN...'

Tapu harç bedeli ve gayrimenkulün bankaya ipotek bedelinin de "işçiler tarafından ödenmesi koşuluyla", taşınmazlardaki ipoteğin kalkabileceğinin anlatıldığı e-postada, sistemin nasıl işleyeceği de madde madde detaylandırıldı. Gayrimenkullerin değeri 12 bin lira ile 1 milyon 712 bin lira arası değişirken, bu teklife işçiler sert tepki gösterdi.

İşte işçilere sunulan teklif: 

'AĞAM EĞLENİR BİZİMLE...'

Makro Market’in ilettiği teklifin ardından, soL Haber'e ulaşan mağdur işçilerden Aytül Alver, şunları söyledi: “Kibar Feyzo filmindeki gibi ağam eğlenir bizimle! Tazminatlarımızı, kazanılmış haklarımızın hiçbirini ödemeden, bizi bir anda kapının önüne koyup çoluğumuz çocuğumuz ve ailelerimizle bir dilim ekmeğe muhtaç edenler, şimdi de böyle bir teklifle resmen işçilerle dalga geçiyorlar. Neyle ödeyeceğiz o paraları biz? Kendileri satsın gayrimenkullerini, ödesinler bizim hakkımızı… Ne kadar çok mülkleri varmış, iki tanesini satsalar bizim tazminatlarımızı ödemeye yeter.” 

'MARKETTEKİ SALÇALARLA BİRLİKTE BİZİ DE SATMIŞLAR'

Bir diğer işçi Bahar Bakır da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Diğer kentlerdeki arkadaşlara da tazminatlarının yarısı teklif edilmiş, bize ipotekli mallar kalmış. Sanki ipoteği kaldıracak paramız varmış gibi, ipotek parasını biz ödersek mağazaları da alabilirmişiz! Örneğin Samsun’da Barış mağazasının ipoteği kişi başına 30 bin TL dediler. O da tahmini rakam… Hangi işçinin bu kadar parası var? Birkaç işçi, arkadaşlarıyla birleşse bile tazminatına karşılık istenen ipotek parasını ödeyemez. Tazminata karşılık ipotek ödemesi teklif edilen işçi arkadaşlar, Haziran çıkışlı olanlar… Biz Temmuz çıkışlı olduğumuz için bizi Taze Market’e muhatap gösteriyorlar. Biz sanki Taze’nin malıymışız gibi... Marketteki salçalarla birlikte bizi de satmışlar. O yüzden, bizim tazminatlarımızı ödemiyorlar, bizi kabul etmiyorlar. Bu ipotek işine de bizi katmıyorlar."

'LANETLİ HİSSELERİN ALICISI DEĞİLİZ'

Mağdur işçilerden Yıldıray Zeren de, "Dalga geçiyorlar bizimle… Bana taşınmazlarından hisse teklif edeceklerine tazminatımı, hakkımı versinler. Lanetli hisselerinin alıcısı değiliz biz“ dedi.

İŞçiler tuzağa düşmeyeceklerini, kararlı ve örgütlü bir şekilde mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.