ODTÜ'de işçiler eyleme hazırlanıyor: Dayanacak gücümüz kalmadı

ODTÜ'de çalışan işçiler, 3 Ekim Çarşamba günü, ODTÜ Rektörlük binası önünde bir eylem gerçekleştirecek. AKP'nin 'işçiye kadro' adı altında haklarını gasp ettiğini belirten işçiler, '2020'nin sonuna kadar dayanacak gücümüz kalmadı. 4-D işçi kadrosundaysak bunun sonucu olarak kendi toplu sözleşmemizi özgürce kendimiz yapmak istiyoruz' diyor.

soL - Ankara

3 Ekim Çarşamba günü saat 12.00'de ODTÜ Rektörlük binası önünde buluşacak DİSK Genel-İş üyesi işçiler, AKP'nin kadro oyunu sonrası kaybettikleri haklarını talep edecek.

"Kadroya geçişle birlikte kaybettiğimiz toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz! YHK tarafından verilen yüzde 4 zam oranı güncellensin" diyen işçiler, eyleme ilişkin soL'a açıklamalarda bulundu.

'DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI'

"696 sayılı KHK ile devletin taşeronu olan işçileriz" diyen işçilerden Hüseyin Yıldız ve Mahmut Akdağ, "Aslında sürekli işçi kadrosuna geçmiş olsak bile 4-D işçi kadrosunun hiçbir hakkından yararlanamıyoruz. Aynı iş yerinde beraber çalıştığımız işçilerle aramızda 2 kat maaş farkı var. Eşit işe eşit ücret politikasından yararlanamıyoruz. ODTÜ'de iş yükünün büyük bölümü bizim üzerimizde. Sosyal haklarımız, izin haklarımız hepsi kısıtlanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme adı altında bakanlığın hazırladığı sözleşmeye tabi olduklarını belirten Mahmut Akdağ, "2020'nin sonuna kadar toplu sözleşme hakkımız gasp edildi. Bizim bu maaş ve haklarla yaşamamızı istiyorlar. 2020'nin sonuna kadar dayanacak gücümüz kalmadı. 4-D işçi kadrosundaysak bunun sonucu olarak kendi toplu sözleşmemizi özgürce kendimiz yapmak istiyoruz. Sendikal haklarımızı istiyoruz. Bugüne kadar DİSK Genel-İş olarak çeşitli başvurular yaptık ama olumlu bir yanıt alamadık. O yüzden şimdi eylem yapma kararı aldık. Hakkımız olanı istiyoruz, burada çalışan tüm arkadaşlarımızla birlikte haklarımızı alacağız" dedi.

Kendilerine 6 aylığına yüzde 4, ikinci altı 6 ayda yine yüzde 4 zam verildiğini, zaten vergi dilimi nedeniyle ikinci dönem zammı hiç göremediklerini belirten Akdağ, "Herkes enflasyon farkını alıyor, biz alamıyoruz. İnsani taleplerimiz var bu taleplerimizi işçiler olarak elde etmek için mücadele edeceğiz. Herkesten destek bekliyoruz" diye konuştu.