KP Gaziantep: Kader değil cinayet

Dün Gaziantep'te 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin, Komünist Parti Gaziantep örgütü bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni şöyle;

İş kazaları kader değil cinayettir!

“Şıhcan Mahallesi’nde bulunan 4 katlı bir işhanının en üst katındaki tekstil atölyesinde dün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Şahinbey İş Hanı’nın 4. katında bulunan tekstil atölyesinde çıkan yangında ölenlerin sayısı 3’e çıktı, dumandan etkilenen 4  işçi hastaneye kaldırıldı. 4 katlı iş hanının yangın merdiveninin olmadığı ve ölenlerin 2’sinin dördüncü kattan aşağıya atlayan kişiler olduğu öğrenildi.”

2 yıl önce yine bir tekstil atölyesinde çıkan yangında, yangın merdivenlerinin olmaması yüzünden 5 işçi hayatını kaybetmişti. İş kazalarına dönük hiçbir önlemin alınmamış olmasına bizleri alıştırmaya çalışıyorlar. Her işçi ölümü, ahlaksızca para kazanmak isteyen bir patronun daha fazla kar hırsından ve onu rahatlatan yasalardan kaynaklanıyor. Ve o işçileri korumakla, patronları denetlemekle yükümlü olan devlet ve hükümet de işçileri korumak için parmağını bile kıpırdatmıyor.

300 bin Suriyeli'nin geldiği Gaziantep'te ucuz emek gücünden yararlanan patronlar , şehrimizde çalışan işçilere her geçen gün ölümü gösterip sıtmaya razı etmekte ve insanlık dışı koşullarda para kazanmaya zorlanmaktadır. Çıkan ilk sonuçlar kazanın meydana gelmesinde, tıpkı yakın zamanda meydana gelen diğer ölümlü kazalarda olduğu gibi, kayıtdışı işçi çalıştırma, nitelikli kadro eksikliği ve yeterli önlemlerin alınmamasının etkin olduğunu bize göstermektedir.

Bu durum aslında son AKP iktidarının ilk günlerinden bugüne kadar uygulanan “istihdam” politikasının kaçınılmaz sonucudur. Kayıtdışı çalıştırma Gaziantep’te artık normalleşmiştir. Kan emici patronlar işgücü maliyetini düşürmek için nitelikli işçi çalıştırmamaktadır. Yine maliyetlerin düşürülmesi adına işyerlerinde gerekli güvenlik ve sağlık önlemleri alınmamaktadır.

Bu tür cinayet haberleri artık sıradanlaştırılmakta, kader diyip geçiştirilmek  istenmiştir.İşçilerin kaderinde Yanlış kurulmuş iskelelerden düşmek, kontrol edilmeyen gaz tüpleriyle patlamak, bir yerden bir yere nakledilirken trafik kazalarında can vermek, ağır makinelerin altında ezilmek yoktur. Memleketin her köşesinde işçiler ayrı kategorilerde ölmelerinin tek sorumlusu AKP ve onun çıkardığı yasalardır.

İşçi ölümleri artarak devam ederken yetkililer ne yapıyor. Memleketimizde artık sıradanlaşan iş cinayetlerinin sorumlularını bu ülkeden kovalamadıkça hiç bir şey değişmeyecek.

İşçilerin güvenli çalışma ortamlarında, insan onuruna yaraşır iş kavramına uygun işlerde çalışmalarını sağlamak hedefi doğrultusunda örgütlenmekten başka yol yok. Uygun  iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığı takdirde iş cinayetleri önlenebilecektir.

Yapılan hiçbir işin kaderinde ölüm olmadığı gibi, çalışırken yaşamını kaybetme riski ile karşı karşıya bırakılan insanların yaşama hakları ellerinden alınamaz.