Yemen’deki ABD Büyükelçiliği de basıldı

Mısır ve Libya’dan sonra Yemen’deki ABD Büyükelçiliği de göstericiler tarafından basıldı. Mısır’da dün gece yeninden patlak veren çatışmalarda ise otuz kişi yaralandı.

İslam dinini ve peygamberini aşağıladığı söylenen Amerikan yapımı filme yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Mısır ve Libya’nın ardından Yemen’in başkenti Sana’daki ABD Büyükelçiliği de göstericiler tarafından basıldı.

Salı günü Bingazi’deki ABD Büyükelçiliği’ni basan silahlı göstericiler Büyükelçi Christopher Stevens ve üç elçilik görevlisini öldürmüştü.

BBC’nin haberine göre elçilik binasını saran göstericileri geri püskürtmek için polisin havaya ateş açması fayda etmedi. Elçilik binasına girmeyi başaran göstericiler civardaki arabaları ateşe verdi.

Elçilik binasında güvenliği yeniden sağladığı belirtilen Yemen güvenlik güçleri, göstericileri kontrol altına almak için biber gazı tazyikli su ve silah kullandı. Eylemin halen devam ettiği belirtiliyor.

Reuters’a konuşan bir görgü tanığı ise “Elçilik içindeki alevleri görebiliyoruz, güvenlik güçleri de havaya ateş ediyor. Eylemciler kaçıyorlar ve sonra tekrar geri geliyorlar” diye konuştu.

Elçilik dışındaki güvenlik ofisinin camlarını taşlarla kıran göstericilerin elçilik binası etrafındaki arabaları ateşe verdiği ve elçilik binasının ana kapısını kırdığı öne sürülüyor.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre her iki taraftan da yaralılar var, fakat yaralıların sayısı konusunda bir bilgi yok.

Yemen, ABD’nin Arabistan yarımadasındaki kilit bir müttefiki. Ayrıca Yemen’deki El Kaide örgütü Washington tarafından örgütün en tehlikeli kolu olarak görülüyor.

Salı günü hükümet El Kaide’nin ikinci adamının Yemen’de düzenlenen ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Kahire’deki elçilik önünde çatışmalar devam ediyor
Mısır’da Salı günü başlayan ve bugün üçüncü gününe giren eylemler devam ediyor. Kahire’deki ABD Büyükelçiliği önünde çatışmalar dün gece geç saatlerde yeniden patlak verdi.

Ahram gazetesinin haberine göre, sabaha kadar süren olaylarda elçilik önünde toplanan iki yüz eylemci ile Merkezi Güvenlik Kuvvetler karşı karşıya geldi. Çatışmalarda iki grup birbirlerine taş atarak karşılık verdi. Yaşanan olaylarda her iki gruptan olmak üzere toplam 30 kişinin yaralandığı bildirildi.

Protestocuların çatışmalar sırasında “Kanımızı ve ruhumuzu peygamber için feda ederiz” diye slogan attığı belirtiliyor.

MENA’nın bildirdiğine göre çatışmalarda bir polis aracının göstericiler tarafından ateşe verildiği ifade edilirken, güvenlik güçlerinin bazı göstericileri gözaltına aldığı belirtiliyor.

Salı günü yaşanan gösterilerde aşırı İslamcı olduğu belirtilen göstericiler elçilik binasının duvarlarını aşıp ABD bayrağını yakmıştı.

Göstericilerin salı gününden buyana ABD hükümetinden video için özür talebinde bulunduğu belirtilirken, cuma gününe kadar talepleri yerine getirilmediği takdirde elçilik önünde süresiz oturma eylemi başlatacakları bildirildi.

(soL- Dış Haberler)