Libya’da ABD Büyükelçisi öldürüldü!

Libya’da bir Amerikan filminin İslam peygamberi Muhammed’i aşağıladığı gerekçesiyle ABD büyükelçiliğini basan göstericiler ABD Büyükelçisini öldürdü.

Libya’nın ikinci büyük kenti Bingazi’de bir Amerikan filminin İslam peygamberi Muhammed’i aşağıladığı gerekçesiyle ABD büyük elçiliğini basan silahlı göstericiler ABD Büyükelçisini öldürdü. ABD Başkanı Barack Obama, konuyla ilgili bir açıklama yaparak Büyükelçi Christopher Stevens'ın öldürüldüğünü doğruladı.

Bingazi’de Libyalı bir yetkilinin Reuters’e yaptığı açıklamada ise ABD Büyükelçisi’nin yanı sıra üç elçilik personelinin daha öldürüldüğü kaydedildi. Libyalı yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ABD Büyükelçisi ve üç görevli büyükelçinin arabasına düzenlenen roketli saldırı sonucunda öldüler. Trablus ABD Büyükelçiliği’nde çalışan bir görevli ise böyle bir bilgilerinin olmadığını kaydetti. Görevli, Büyükelçiliğin sadece bir kişinin öldüğünü doğruladığını belirtti.

Ancak Arapça yayın yapan Graca Haber Ajansı, sosyal medyada paylaşılan mesajlardan hareketle Büyükelçinin linç edilerek öldürülmüş olabileceğini ve ölmeden evvel tecavüze uğradığını ileri sürdü. Haber ajansı, Büyükelçinin öldürülme biçiminin Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesine benzediğini ileri sürdü.

Bu arada çeşitli basın organlarında ABD Büyükelçisi Stevens'ın öldürülmesinden hemen sonra çekilen görüntülere yer verildi. Görüntülerde Stevens'ın yüzündeki morluk ve şişlikler olması, ölüm sebebinin roket saldırısı olmadığını düşündürüyor.

Obama: "Chris Libya devrimi boyunca ülkemize ve Libya halkına hizmet etmişti"
ABD Başkanı Obama, olayı kınayan bir açıklama yaparak, "Chris Amerika Birleşik Devletleri'nin cesur ve örnek bir temsilcisiydi. Libya devrimi boyunca Bingazi'deki temsilciliğimizde ülkemize ve Libya halkına fedakar bir biçimde hizmet etti" diye konuştu. Obama, bütün dünyadaki ABD temsilciliklerinde daha sıkı güvenlik önlemleri alınması talimatı verdiklerini de açıkladı.

Olayla ilgili bir açıklama yapan Libya Başbakan Yardımcısı Mustaf Ebu Şagur da Twitter hesabından "Bu babarca saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu Amerika'ya, Libya'ya ve her yerdeki özgür insanlara yapılmış bir saldırı" dedi.

Kahire'de ABD bayrağı yakıldı
Aynı sebepten Mısır’da sokağa dökülen aşırı İslamcı göstericiler dün ABD konsolosluğunu bastı. BBC’nin haberine göre bina duvarlarını tırmanarak içeri giren göstericilerin büyükelçilikteki ABD bayrağını indirerek yaktığı bildirildi. Göstericiler indirilen ABD bayrağının yerine İslami bir bayrak astı.

Göstericilerin ABD büyükelçisinin sınırı dışı edilmesi yönünde slogan attıkları belirtiliyor. Protestocular arasında aşırı İslamcı Selefilerin yanında bir futbol takımı kulüp üyelerinin de olduğu bildiriliyor.

Kahire ABD Büyükelçiliği’nden bir temsilci göstericilere ateş açıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

(soL- Dış Haberler)