‘Venezuela’ya yaptırım, OPEC’e yaptırımdır’

OPEC’in eski başkanlarından Álvaro Silva Calderón, ABD’nin Venezuela’nın ulusal petrol şirketine dönük yaptırım uygulama kararını aynı zamanda petrol ihraç eden ülkelerin örgütlenmesine dönük bir saldırı olarak değerlendirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) 2002-2003 yıllarında başkanlık eden Álvaro Silva Calderón, ABD’nin Venezuela’nın devlet petrol şirketi PDVSA’ya ticari yaptırım uygulamasını OPEC’e de dönük bir saldırı olarak değerlendirirken, Venezuela’nın kendi doğal kaynakları üzerindeki egemen hakkını savunması gerektiğini söyledi.

Venezuela tarafından kurulan ve bugün de önemli katkıların sunulduğu OPEC’in uluslararası yasalara uygun ve Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan bir örgüt olduğunu belirten Calderòn, ABD’nin uyguladığı yaptırımların uluslararası hukuka ve BM müktesebatına aykırı olduğunu savundu. Venezuela’nın OPEC’e üye ülkelerle petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmasının örgütün kuruluş anlaşmasıyla güvence altına alındığını belirten Calderòn, alınan kararın OPEC ülkelerini yüksek miktarda petrol tüketen ülkelerin ticaretine bağımlı hale getirmeyi amaçladığını vurguladı.

ABD’nin Venezuela’dan petrol almayı tamamen durdurmayı göze alamayacağını savunan Calderòn, Orinoco Kuşağı’nda varlığı tescillenen petrol rezervlerinin ABD’nin iştahını kabartabileceğini ve Libya türü bir emperyalist müdahaleye kapı aralayabileceğini söyledi. Bununla birlikte, Venezuela’nın İran’dan farklı olarak, Rusya ve Çin gibi büyük partnerlerle enerji anlaşmalarına sahip olduğunun altını çizdi.

(soL - Dış Haberler)