Seçimlerde Obama’ya Bin Ladin desteği

ABD seçimlerinden bir gün önce Osama Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu anlatan filmin ilk gösteriminin National Geographic Channel'da yapılmasının, Obama’nın seçim propagandasının parçası olup olmadığı tartışılıyor.

Osama Bin Ladin’in Amerikan askerleri tarafından öldürülüşünü anlatan “SEAL Takımı Altı: Osama Bin Ladin Baskını” adlı filmin ilk gösterimi National Geographic Channel tarafından pazartesi günü yapıldı. 2,7 milyon kişinin izlediği filmin ABD seçimlerinden bir gün önce gösterime sokulmuş olması, filmin Obama’nın seçim propagandasının örtülü bir unsuru olduğu iddialarının ortaya atılmasını beraberinde getirdi.

Osama Bin Ladin’e düzenlenen operasyonla ilgili ilk film olan “SEAL Takımı Altı”nın ilk gösteriminin kasım ayında yapılacağı ekim başında ilan edilmiş ve konu tartışmalara yol açmıştı. 90 dakikalık aksiyon filmin finansörleri arasında yer alan Harvey Weinstein'ın Obama’nın seçim kampanyası için bağış toplayan Hollywood prodüktörlerinden bir tanesi olması da tartışmaları hararetlendiren bir başka unsur oldu.

2,7 milyon kişi izledi
Pazartesi akşamı National Geographic Channel’da gösterilen filmi 2,7 milyon kişinin izlediği kaydediliyor. Rupert Murdoch’a ait kanaldan yapılan açıklamada “SEAL Takımı Altı”nın bu yılın en çok reyting alan, kanal tarihinin ise altıncı en çok izlenen yapımı olduğu belirtildi. National Geographic Channel başkanı Howard Owens, “Film bu hafta sonu sinemalarda gösterime girmiş olsaydı Amerika’da en çok izlenen film olması muhtemeldi” sözleriyle filmin seçimlerden bir gün önce kanalında gösterilmiş olmasını savundu.

Arşiv görüntülerinin kullanıldığı filmde Obama’nın görüntülerine de yoğun biçimde yer verildi. Filmin yönetmeni John Stockwell ise filmin Obama’nın seçim propagandasının bir parçası olduğu iddialarını reddederek, “Film kesinlikle bunun için çekilmedi” diye konuştu.

Operasyona “Geronimo” adı verilmişti
El Kaide lideri Osama Bin Ladin’in ABD özel kuvvetleri tarafından Mayıs 2011’de Pakistan’da öldürüldüğü operasyona “Geronimo” adının verilmesi tepkilere neden olmuştu. 19. yüzyılın son çeyreğinde işgalci ABD ve Meksika ordularına karşı Amerikan yerli hareketinin liderliğini üstlenen Geronimo’nun adı Bin Ladin operasyonuna verilmişti. Batı basınında operasyona “Geronimo” adının verilmesi, hem Geronimo'nun hem de Bin Ladin’in yıllarca yakalanmadan ABD askerlerinden kaçabilmiş olmasına bağlanmıştı.

9 yıl boyunca aranmasına rağmen bulunamayan Geronimo, kendisini ararken civardaki köylere saldırıp kadın ve çocukları öldüren birliklere, halka zarar verilmemesi için teslim olmuştu.

Operasyon Pakistan’la ilişkileri gerdi
ABD’nin Bin Ladin’i Pakistan’ın başkenti İslamabad yakınlarındaki Abbotabad’da vurması, ABD ile Pakistan arasındaki ilişkilerin de gerilmesine yol açmıştı. CIA’in Bin Ladin operasyonunda Pakistanlı doktor Şakil Afridi’yi de kullandığı açığa çıkmıştı. Afridi, operasyondan önceki 20 gün boyunca Bin Ladin’in bulunduğu bölgede DNA örnekleri toplamak üzere bir aşı kampanyası düzenlemişti. Afridi’nin topladığı verileri CIA’yla paylaşması ise Pakistan kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Zira “aşı kampanyası” kisvesi altında DNA örneği toplanması, ülkedeki sağlık çalışanlarının güvenliğini tehlikeye atmaktaydı.

ABD ise Bin Ladin’in Pakistan’da bulunması üzerine Pakistan yönetimini “terörle mücadelede kararlı olmamakla” suçlamış ve ülke üzerindeki diplomatik baskıyı artırmıştı. Pakistan yönetimi ise operasyonun ülkenin bağımsızlığına aykırı olduğu gerekçesiyle operasyona sert tepki göstermişti.

Başka bir film yolda
ABD seçimlerinin arifesinde gösterime sokulan “SEAL Takımı Altı”nın dışında, Bin Ladin operasyonunu anlatan bir başka Hollywood filminin daha yolda olduğu belirtiliyor. 2008’de yaptığı, Irak savaşı hakkındaki “The Hurt Locker” (Ölümcül Tuzak) filmiyle Oscar kazanan yönetmen Kathryn Bigelow tarafından çekilmekte olan “Zero Dark Thirty” adlı filmin ocakta gösterime gireceği duyuruldu.

(soL-Dış Haberler)