Kızılderili lideri Geronimo’yu Bin Ladin yaptılar!

Usame Bin Ladin operasyonuna “Geronimo Operasyonu” adı verilmesi tepkiyle karşılandı.

Bin Ladin operasyonuna 19. yüzyılda yaşadıkları toprakların sömürgeleştirilmesine karşı mücadele eden Kızılderili lideri Geronimo’yu da bulaştırdılar.

19. yüzyılda topraklarını işgal eden ABD’ye ve Meksika’ya karşı savaş veren Amerikalı yerlilerin lideri Geronimo’nun adı Bin Ladin operasyonuna verildi.

ABD’nin Bin Ladin’i öldürmek için düzenlediği operasyona Geronimo Operasyonu adını vermesi ve ölüm haberinin “Geronimo, düşman operasyonda öldürüldü” diye duyurması, Kızılderililerin büyük tepkisine neden oldu.

Kızılderililer ABD hükümetini sert bir dille eleştirerek, operasyona Kızılderili liderinin isminin verilmesinin Amerikalıların bilinçaltında ‘düşman Kızılderili’ imajının hâlâ ne kadar derin olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Senato Kızılderili İşleri Komitesi Personel Direktörü Loretta Tuell, de “Amerikan Kızılderililerinin en büyük liderlerinden birinin adının, Amerika’nın en çok nefret edilen düşmanlarından birine konulması büyük münasebetsizlik’’ diye konuştu. Sioux kabilesinden yapılan açıklamada da, "Bu, Amerikan Kızılderililerini terörist olarak damgalamak için başka bir girişim" denildi.

Neden Geronimo?
Europa Press gazetesi, operasyona Geronimo’nun adının verilmesini, Kızılderili liderinin de Bin Ladin’in de beraberinde güçlü bir kitle ile birlikte ABD’ye savaş ilan etmiş olmasına bağladı.

Telegraph gazetesi ise hem Geronimo hem de Bin Ladin’in yıllarca yakalanmadan ABD askerlerinden kaçabilmiş olmasına istinaden operasyona bu adın verildiğini savundu.

Geronimo kimdir?
Kendi topraklarında Goklayeh adıyla bilinen Geronimo ABD hükümetine karşı savaşan son liderlerden biriydi.

1829 yılında Arizona’da dünyaya gelen Apaçi lideri Geronimo, hem ABD’ye karşı, hem de 1858’de tüm ailesini öldüren Meksika’ya karşı verdiği savaşla, Kızılderili tarihinin en önemli isimlerinden birine dönüşmüştü.

Beraberindeki 5 bin askerle beyazlara karşı savaşarak direnen efsanevi Apaçi lideri Geronimo’nun köyüne 1851 yılında Meksikalı bir askeri birlik tarafından saldırı gerçekleştirildi. Meksikalı askerler Geronimo’nun tüm ailesi de dahil olmak üzere köydeki herkesi öldürdü. 1852 yılı başlarında Meksikalılara savaş ilan eden Apaçiler’in başında Geronimo vardı.

1870’de tutsak edilen Geronimo, dördüncü denemesinde kaçtı. Bir süre sonra yeniden yakalanan lider, bu kez de beraberinde 35 savaşçı ve 100’e yakın kişiyle birlikte tutsak edildiği yerden firar etti. 9 yıl boyunca aranmasına rağmen bulunamayan Geronimo, kendisini ararken civardaki köylere saldırıp kadın ve çocukları öldüren birliklere, halka zarar verilmemesi için teslim oldu.

Geronimo’nun cesedine ne oldu?
1909 yılında bir savaş mahkumu olarak yerleştirildiği Oklahoma’da ölen Geronimo’nun cesedi hâlâ kayıp. Bir gün sonra gömüldüğü yerde bulunamayan Geronimo’nun cesedinin kimsesizler mezarlığına atıldığı, Apaçiler tarafından alınıp kendi dağlarına götürüldüğü ve cesedin ABD tarafından çalındığı yönünde çeşitli efsaneler vardır.

1986’da, San Carlos Apaçi Sözcüsü Ned Anderson’ın içinde Geronimo’nun kafatasının resminin de bulunduğu bir mektup alması, cesedin ABD askerleri tarafından çalındığı kanısını güçlendirmektedir.

Apaçi liderlerine ait kimi özel eşyaların da çalındığını söyleyen Anderson, bunun Kızılderilileri küçük düşürmek adına yapıldığını söyleyerek, ABD eski Başkanı George Bush’a Geronimo’nun cesedinin gerekli ritüeller yerine getirilerek gömülmesi için harekete geçilmesini talep eden bir yazı göndermişti. 2009’da Geronimo soyunu temsil eden Ramsey Clark, Geronimo’nun kemiklerinin kabilesine teslim edilmesi için dava açmıştı. Konuyla ilgili talep dilekçesi hâlâ ABD hükümeti tarafından işleme konulmadan bekletilmektedir.

Oklahoma bölgesindeki Fort Sill’de sembolik bir mezarı bulunmaktadır.

(soL - Dış Haberler)