Paris Konferansı: 'IŞİD'le mücadele' Suriye'ye yayılacak

ABD liderliğinde IŞİD ile mücadele için kurulan koalisyon Paris'te toplandı. Toplantıda Irak hükümetine IŞİD'le mücadelesinde destek kararı çıkarken, Irak'ın yeni başbakanının ABD'den Suriye'de IŞİD mevzilerini vurmasını istediği iddia edildi.

(soL - Dış Haberler) Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama tarafından açıklanan "IŞİD'e karşı eylem planı" doğrultusunda 29 ülke Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi.

Toplantıyı açan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) küresel bir tehdit oluşturduğunu söyledi ve "uluslararası toplum"u Irak hükümetine yardım etmeye çağırdı. Hollande, "Irak'ın terörle mücadelesi, bizim de mücadelemiz. Kaybedecek zamanımız yok" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise, IŞİD'i, olduğu her yerde takip edip vurmak gerektiğini söyleyerek Suriye'ye işaret etti. Irak'ın yeni başbakanı Haydar el-Abadi'ninse, daha da ileri giderek, ABD'den IŞİD'in Suriye'deki mevzilerini vurmasını istediği iddia edildi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani de, Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi arayarak, Irak-Suriye sınırında harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. New York Times'a konuşan ABD Dışişleri'nden bir yetkili, Iraklıların özellikle sınır bölgelerinde yardım istediklerini, kendilerinin de bunu yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Paris Konferansı'na katılımı ABD tarafından engellenen İran ise, konferansı ve katılımcılarını eleştirdi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, IŞİD'e karşı savaşın en iyi yolunun, Irak ve Suriye hükümetlerini desteklemek olduğunu söyledi. Abdullahyan, İran'ın IŞİD'e karşı savaş için uluslararası bir koalisyonu beklemediğini, kendi yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurguladı.