İran, ABD uçaklarına karşı yeni füze denedi

İran, ABD savaş uçaklarına karşı yeni bir füze sistemi geliştirerek başarıyla denediğini açıkladı.

Rad adlı orta menzilli füze sisteminin 50 kilometrelik bir menzili olduğu ve 75 bin feet yükseklikteki uçan hedefleri vurabildiği kaydedildi.

İran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları’nın en yeni uçaksavar sistemi olan Rad’ın, benzer nitelikteki Rus yapımı Buk uçaksavar füzelerinden daha gelişmiş olduğu duyurdu.

Haberde, söz konusu yeni füzenin ABD’nin gelişmiş savaş uçaklarına karşı koymak amacıyla yapıldığı belirtildi.

4 deniz füzesi denendi
Öte yandan İran Devrim Muhafızları, Basra körfezinde yürüttüğü tatbikat kapsamında denizdeki bir hedefe karşı 4 füze fırlatarak hedefi başarıyla vurduğunu duyurdu.

Haberde, savaş gemisi boyutundaki hedefin eşzamanlı fırlatılan füzelerle 50 saniye içinde batırıldığı kaydedildi.

Füze dememeleri ile ilgili açıklamada bulunan Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, Basra Körfezi kıyısı ve kıyının diğer tarafındaki tüm ABD üslerinin İran füzeleri menzili altında olduğunu ifade etti.

İran için savaş “kesin”
İsrail’in ülkesine saldıracağı tehditlerini ciddiye alan İran, çıkacak sıcak çatışmanın kısa sürede tüm bölgeyi saracağını ve üçüncü dünya savaşına dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacizade, iki gün önce yaptığı açıklamada, sıcak çatışma durumunda İran etrafındaki ve komşu ülkeler içindeki tüm ABD üslerini hedef alacaklarını ifade etmişti.

Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi de İsrail’le İran arsında bir savaş çıkacağının “kesin” olduğunu söyleyerek ülkesindeki herkesten gelecekteki savaş için hazırlıklı olmalarını istemişti.

(soL-Dış Haberler)