İranlı general: ‘İsrail İran’a saldırırsa üçüncü dünya savaşı başlar’

Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, İsrail’in İran’a saldırması halinde İran’ın vereceği tepkiyi hayal dahi edemeyeceğini söyledi. Tuğgeneral, İran’a saldırının üçüncü dünya savaşını başlatacağını iddia etti.

İran’ın Devrim Muhafızları’na bağlı hava kuvvetlerinin komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade dün, Arapça yayın yapan El Alem televizyonuna konuştu. İran’a yönelik tehditleri ve İsrail’le yaşanan gerilimi değerlendiren Hacızade, İran’a yönelik bir saldırının üçüncü dünya savaşını tetikleyeceğini ileri sürdü.

Hacızade, “Eğer İsrail İran’a yönelik bir saldırının son hazırlıklarını yapıyorsa, Tel Aviv’e yönelik bir önleyici saldırı düzenleyebileceklerini” ifade ettikten sonra, İsrail’in tek başına böyle bir saldırı gerçekleştirebileceği görüşünde olmadığını belirti. İsrail’in İran’a saldırması halinde İran’ın vereceği yanıtı “hayal dahi edemeyeceğini” söyleyen Hacızade, “İsrail çok büyük zarar görecektir ve bu da yok oluşunun başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

ABD destek verirse, bölgede tarafsız ülke kalmaz
İsrail’in tek başına İran’a saldırmaya cesaret edemeyeceğini kaydeden Tuğgeneral Hacızade, “Amerika İsrail’in İran’a saldırı planını desteklediği takdirde İran, her ikisine birden yanıt verecektir” dedi. Hacızade sözlerini “Tahran kesinlikle Bahreyn, Katar ve Afganistan’daki ABD üslerine saldıracaktır. Bölgede tarafsız ülke diye bir şey olmayacaktır. Bize göre bu üsler Amerikan toprağından başka bir şey değil” diye sürdürdü.

Devrim Muhafızları Komutanı: İran-İsrail savaşı eninde sonunda gerçekleşecek
Emir Ali Hacızade’nin konuşması, Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi’nin Cuma günü sarf ettiği sözleri takip etti. Caferi, İsrail ile İran arasında bir savaşın eninde sonunda gerçekleşeceğini söylemiş, ancak bunun tarihi ya da yeri konusunda herhangi bir şey söylememişti.
Caferi’nin İran haber ajanslarına yansıyan demecinde “Eğer saldırı İsrail tarafından başlatılırsa, bu onların yok oluşunu başlatacak ve bu hikayenin sonu gelecek” diye konuşmuştu.

ABD tatbikatına yanıt
Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade’nin İsrail’i hedef alan konuşmalarının zamanlaması ise dikkat çekti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 2 Eylül’de yaptığı konuşmada ABD de dahil, uluslararası güçleri İran konusunda “net bir kırmızı çizgi çizmemekle” eleştirmiş, “İran bunu ve böylesi bir kararlılığı görene kadar nükleer programında yol almayı sürdürecek. İran’ın nükleer silahlara sahip olmasına hiçbir zaman izin verilmemeli” diye konuşmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, 14 Eylül’de Netanyahu’ya yanıt niteliğinde olan “kırmızı çizgiler ya da son tarihler olmayacak, çünkü hâlâ diplomasi için zaman ve yer var” sözlerini sarf etse de, seçim öncesinde İsrail desteğini yitirmemek adına geçtiğimiz günlerde Basra Körfezi’nde büyük bir mayın arama tatbikatı başlatmıştı. Her ne kadar ABD’li kaynaklar tatbikatın “önceden planlanmış” olduğu konusunda ısrar etse de, esas amacın İran’a Hürmüz Boğazı’ndan petrol sevkiyatını sekteye uğratmaması için baskı yapılması amacıyla gerçekleştirildiği görüşü yaygın kabul görüyor.

(soL-Dış Haberler)