ABD'den Türkiye'ye: 'Hamas'a baskı yapın'

Birçok ülkeden İsrail’in Gazze’ye yönelik füze saldırılarına kınama gelirken, ABD İsrail’e olan desteğini sürdürüyor. Beyaz Saray'dan yapılan bir açıklamada, gerilimi Hamas’ın tırmandırdığı iddia edilerek Türkiye’ye “Hamas’a baskı yap” talimatı geldi. AB’den yapılan bir açıklamada ise İsrail’e “orantılı ol” denildi.

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, iki günde 12’si sivil 19 Filistinlinin öldürüldüğü bildiriliyor. Bununla birlikte, son iki günde Gazze’de 450 noktaya saldırı düzenlediği belirtilen İsrail’in bir kara harekâtı hazırlığı içinde olduğuna yönelik iddialar da basına yansımış durumda.

İsrail’in kanlı saldırılarına ilk andan itibaren tam destek veren ABD yönetiminden Türkiye, Mısır ve bazı Avrupa ülkelerine Hamas’a baskı yapması konusunda çağırı geldi.

AA’nın haberine göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes telekonferansla düzenlediği basın toplantısında, ''İsrail halkına karşı Gazze'den devam eden roket atışları tehditlerinin kabul edilemez olduğunu" söylerken, “İsrail vatandaşlarının bu tür saldırılarla yüz yüze olduğunda meşru savunma hakkı olması gerektiğini'' kaydetti.

Bunun yanında, sivil kayıplardan kaçınmak için tüm adımların atılmasını teşvik ettiklerini belirten Rhodes, ''İsrail ve Filistin tarafında hayatlarını kaybedenler dolayısıyla da çok üzgünüz. Burada, gerilimi azaltma ve bölgede barışın hüküm sürebilmesi için roket saldırılarına son verme sorumluluğu tamamen Hamas'a aittir'' dedi.

Rhodes, ileriye dönük planları hakkında İsrail ile yakın istişare içinde olmaya devam edeceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

Aynı zamanda Hamas üzerinde bir ölçüde etkisi olan, Türkiye ve Mısır ile bazı Avrupalı ortaklarımız gibi ülkelere, Hamas'a, gerilimi azaltması için baskı yapma yönünde etkilerini kullanmaları çağrısını yapıyoruz. Çünkü İsrail'in bu tür saldırılardan güvenli kılınması gerektiğine yönelik kaygımız açık ve bu durum devam ettikçe, bu, sadece siviller için daha fazla tehdit, bölge için de devam eden çatışma riski oluşturuyor.

“Dolayısıyla, bizim odak noktamız, Hamas'ın şiddeti azaltması gerektiğini açıkça ortaya koymak için İsrail ve bunun yanında Türkiye, Mısır ve bazı Avrupa ülkeleriyle iletişim halinde olmak” diyen Rhodes, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili birçok aktörle temas halinde olduğunu belirtti.

AB’den İsrail’e “Orantılı olun”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan olaylardan “derin bir endişe” duyduğunu belirtirken, "Mevcut krizi başlatan Hamas ve Gazze'deki diğer örgütlerin roket saldırıları hiçbir hükümet tarafından kabul edilemez ve durmalıdır. İsrail'in bu tür saldırılardan halkını koruma hakkı vardır. İsrail'e, cevabının orantılı olmasını güvence altına alma baskısı yapıyorum" ifadesini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dahil bölge liderleri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüşmeler yaptığını söyleyen Ashton, görüşmelerede kayıpların önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çektiğini ifade etti.

Erdoğan "Obama'yı arayacağım" demişti
Bugün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan ise akşam saatlerinde ABD Başkanı Obama'yı arayacağını söylemişti.