Trump: Brunson’la ilgili gizli anlaşma yoktu

ABD Başkanı Trump, Brunson'un serbest bırakılmasının ardından Türkiye'ye yaptırımların geri çekilip çekilmeyeceğine dair soruya, Brunson’un serbest bırakılmasıyla ilgili bir anlaşmanın olmadığı yanıtını verdi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, rahip Andrew Brunson’la ilgili herhangi bir anlaşma yapılmadığını söyledi. Trump dün bir gazetecinin Brunson’un serbest bırakılmasının ardından Türkiye’ye yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağını sorması üzerine “yapılmış herhangi bir anlaşma yoktu” dedi. 

Terör ve casusluk iddiasıyla İzmir'de yargılandığı davada hakkındaki adli kontrol hükümleri kaldırılarak 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson’u bugün Beyaz Saray'da kabul edeceğini açıklayan Trump, Brunson’un iyi durumda olduğunu, serbest bırakılmasıyla ilgili “birçok kişiye minnettar olduklarını” söyledi.

Bu kişilerin uzun süredir Brunson’un serbest bırakılması için çalıştıklarını söyleyen Trump “Bir süreçten geçti ve onu aldık” diye konuştu.

ABD'li medya kuruluşu NBC'nin önceki gün iki Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberinde, Trump yönetimi ile AKP hükümeti arasında gizli bir anlaşmaya varıldığı, bu anlaşmaya göre, Brunson hakkındaki suçlamaların dünkü duruşmada düşürülmesi karşılığında ABD'nin, Türkiye'ye uyguladığı ekonomik basıncı azaltarak yaptırımların bir bölümünü geri çekeceği belirtilmişti.