Süryanilerden PYD'ye tepki: Araplara ve Süryanilere kendi eğitimlerini dayatıyorlar

Süryani ve Araplara PYD'nin kendi eğitimini dayattığını belirten AINA, tarihin ve coğrafi yerlerin isimlerinin değiştirildiğini aktardı.

Dış Haberler

Süryani haber ajansı AINA'da yer alan haberde, PYD'nin Suriye'de kontrol ettiği bölgede Süryani ve Araplara kendi eğitimini dayattığı söyleniyor. PYD'nin ABD'den destek aldığı belirtilen haberde PYD'nin "Suriye krizinin gölgesinde, bölgedeki Kürt olmayan çoğunluk pahasına bir Kürt devleti kurmak için fırsattan yararlandığı" öne sürülüyor.

SÜRYANİLERİN VE ARAPLARIN ÇOĞU KARŞI
2012 öncesinde Süryanilerin bölgedeki nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturduğu, Araplarınsa üçte birini oluşturduğu belirtilen haberde, Süryanilerin bölgenin yerlisi olduğu ve PYD'nin kararlarından olumsuz etkilendiği aktarılıyor.

Süryani örgütlerinden yalnızca birinin "Kürtlerin özyönetim projesine katıldığı" aktarılırken, Süryanilerin çoğunluğunun ve Kamışlıyla Haseke'deki siyasi partilerin 6'sından fazlasının "Kürtlerin kararına karşı çıktığı" belirtiliyor.

Haberde Arap nüfusun çoğunluğunun ve PYD'ye bağlı olmayan pek çok Kürt örgütün "özerkliğe karşı olduğu söyleniyor.

'PYD KENDİ EĞİTİMİNİ DAYATIYOR'
Haberde Suriye yönetiminin bölgedeki varlığını sürdürdüğü ve idare, bankacılık, yasal düzen, polis ve askeri yapılanmasının hala orada olduğu söyleniyor. PYD'nin bunlara "paralel bir özyönetim yapılanması" kurduğu aktarılırken, bunun Suriye ve PYD arasında gerginliğe yol açtığı aktarılıyor.

PYD'nin insanları "zorla askere aldığı, işletmelere ilave vergiler getirdiği" iddialarının yanı sıra, "Kürt milliyetçisi eğitimin özel ve devlet okullarına dayatıldığı" öne sürülüyor.

'DERS KİTAPLARINDA GERÇEKLER DEĞİŞTİRİLİYOR'
Süryani ve Ermeni kuruluşlarının geçmişte de bu duruma tepki gösterdiği bildirilirken, Süryani dil kuruluşundan Nancy Eissa, yeni ders kitaplarında Kürtlerin "tarihsel ve coğrafi gerçekleri değiştirdiğini söylüyor.

Süryani yer isimlerinin Kürtçe isimlerle değiştirildiği aktarılırken, öğrencilere Kral Nebukadnezar'ın eşinin Kürt olduğunun öğretildiği iddia ediliyor.

2015 sonbaharında da benzer sebeple tartışma çıktığı ve PYD tarafından okullarda verilen eğitimin eleştirildiği biliniyor. Eğitim kararlarının alındığı komitelerde "bağımsız kararlar alınamadığı" söylenirken, bu komitelere katılınması izin verilse bile kararların PYD ile ilişkili kişilerce alındığı savunuluyor.

Die Welt'in Ortadoğu muhabiri Alfred Hackensberger, önemli tüm kararların bu komitelerde bulunmasa bile PYD üyelerince alındığını aktarıyor.

Hackensberger'in görüştüğü eğitim komitesinin Süryani üyesi Malek Hanna, "bu demokrasinin kurallarına aykırı" diyerek, "herkese Kürt milliyetçiliği dayatılmaya çalışıldığını" öne sürüyor.