Haseke'de Süryani ve Ermeni kiliseleri ile PYD arasında ihtilaf

Suriye'nin Haseke vilayetinde kanton yönetimine karşı, Süryani ve Ermeni örgütleri protestolara başladı. Başını kiliselerin çektiği örgütler, PYD'yi Hristiyanların mallarını "Kürtleştirmekle" suçlarken, yeni eğitim müfredatına da karşı çıkıyorlar.

Dış Haberler

Suriye'nin Haseke vilayetinde, PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) ilan ettiği Cezire Kantonu'nda ihtilaflar yaşanıyor.

Süryani haber ajansı AINA'nın bildirdiğine göre, Cezire'deki 16 Ermeni ve Süryani örgütü, PYD'nin mülk yasasına ve eğitim müfredatına karşı çıkıyor.

Örgütlerin PYD ve Kanton yönetimine itirazları 4 başlıkta toplanıyor:

  • Özel okullarda ve devlet okullarında yeni eğitim müfredatı
  • Gençlerin zorla askere alımı
  • Özel vergi uygulaması
  • Süryanilerin sahip olduğu mülkleri işgal

Son olarak, Kanton yönetiminin çıkarttığı "Göçmen Mülkleri Yasası" protestolara neden oldu. Yasaya konu olan mülklerin, çoğunlukla çatışmalar nedeniyle evini terk eden Hristiyanlara ait olduğu iddia ediliyor.

Kamışlı'daki örgütler, yayımladıkları bildiride Göçmen Mülkleri Yasası'nın, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ndeki mülkiyet hakkına aykırı olduğunu belirtiyorlar.

Örgütler ayrıca, hiçbir nedenle, evlerini terk eden kişilere "hain" muamelesi yapılamayacağına dikkat çekiyorlar.

Süryani ve Ermeni örgütleri, yasanın "ihtiyacı olanlara yardım etme" görüntüsü altında mülk gaspı anlamına geldiğini öne sürüyorlar. Örgütler, Cezire'de mülklerin yüzde 35'ine Hristiyanların sahip olduğunu belirterek, yasa ile birlikte bölgenin demografisinin değiştirimeye çalışıldığını iddia ediyorlar.

Kanton yönetimini bu nedenle "etnik karışıklık yaratma" ile suçlayan örgütler, yeni izin ve vergilerin gayrımeşru olduğunu, kendileri için hala Suriye devletinin verdiği izin ve vergilerin geçerli olduğunu ilan ediyorlar.

Bildiriye imza atanlar arasında Süryani Ortodoks Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, Suriye Keldani Kilisesi (Kamışlı), Doğu Süryanileri Kilisesi, Suriye Katolik Kilisesi, Milli Evanjelik Kilisesi, Süryani Demokratik Örgütü, Suriye Hristiyan Gençlik Merkezi gibi örgütler/kiliseler yer alıyor.