Sudan IŞİD yanlısı din adamını serbest bıraktı

Sudan Milli İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri, IŞİD yanlısı ve Tek Millet Hareketi genel koordinatörü din adamı Muhammed Ali el-Gizuli'yi serbest bıraktı.

Dış Haberler

Sudan Milli İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri (NISS) 8 aylık tutukluluğunun ardındanTek Millet Hareketi genel koordinatörü din adamı Muhammed Ali el-Gizuli'yi serbest bıraktı. Gizuli'nin IŞİD'i açıktan desteklediği belirtilirken, serbest bırakıldıktan sonra fikirlerinin değişmediğini söylediği de duyuruluyor.

Gizuli'nin CIA tarafından sorgulanmadığını vurguladığı da bildirilirken, hapiste bulunduğu süre içerisinde de din adamlarıyla tartıştığı ve "uluslararası cihatçı düşünce"ye adanmış olduğunu söylediği duyuruluyor.

IŞİD'i ABD işgaline karşı direnmenin bir yolu olarak gördüğünü belirten Gizuli, "küresel cihatçı hareket"in meşru olduğunu söyleyerek, ülkede IŞİD için üye toplamaya çalışıyor.

Öte yandan, 12 Sudanlı tıp öğrencisinin, IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye'ye gittikleri ortaya çıktı. Suriye'ye gidenler arasında önemli bir diplomatın kızının da bulunduğu belirtilirken, ülkedeki IŞİD varlığının Mart ayında İngiliz medyası 9 tıp öğrencisinin bu yolla Suriye'ye gittiğini göstermesinden sonra görünür olduğu söyleniyor.

Sudan medyasına göre öğrencilerden 7'sinin İngiltere pasaportu varken, 2 öğrencinin Kanada pasaportuna, birinin ABD pasaportuna, kalan 2'sinin ise Sudan pasaportuna sahip olduğu bildiriliyor.

Kızı IŞİD'e katılan yetkilinin ise Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali el-Sadık olduğu, kızının isminin ise Safinaz olduğu belirtiliyor. Suriye'ye gitmek isteyenlerin bir kısmının Türkiye ve İngiltere istihbaratınca durdurulduğu da söyleniyor.