soL HD | Kaspersky şeffaflık merkezleri kuruyor

​Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab Başkan Yardımcısı Anton Şingaryov, şirkete yönelik suçlamalara yanıt olarak üç ayrı ülkede şeffaflık merkezleri açacaklarını ve bu iddiaları teknik olarak çürütecekleri açıkladı.

Burcu Günnüşen

ABD’nin ardından geçtiğimiz günlerde de İngiltere, ulusal güvenlikten sorumlu kurumlarına Kaspersky Lab kullanılmaması tavsiyesinde bulunmuştu. Şirket açacağı şeffaflık merkezlerinde, siber güvenlik için tehdit oluşturduğu iddiasının gerçek olmadığını teknik olarak kanıtlamayı amaçlıyor.

Moskova’da çokuluslu Kaspersky Lab şirketinin Başkan Yardımcısı Anton Şingaryov, geçen çarşamba bir açıklama yaparak şirketin hiçbir suça karışmadığını “teknik olarak” kanıtlamak üzere üç ayrı şeffaflık merkezi açacaklarını duyurdu.

Şirketin halihazırda yüzden fazla siber saldırıyı denetlediğini ve bunların büyük kısmının hükümetlerce yapıldığını belirten Şingaryov, Kaspersky Lab’ın bu tip saldırılarla ilgili bulgularını ifşa etmesinin birçok hükümeti rahatsız etmesinin anlaşılır olduğunu sözlerine ekledi.

“Farklı ülkelerde üç şeffaflık merkezi açacağız.” diyen Şingaryov, Kaspersky Lab’ın tehlikeli olduğu yönündeki casusluk suçlamalarının “aptalca” olduğunu “teknik olarak kanıtlayacak bir sistem” yaratacaklarını ifade etti.

Şingaryov, İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) ulusal güvenlikten sorumlu şirketlere Kaspersky Lab yazılımını kullanmaktan kaçınmaları tavsiyesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ne yapmamız gerektiğini ve bu tavsiyenin tam tersi olarak yeniden yayımlanmasını nasıl sağlayacağımızı anlamaya çalışıyoruz.”

NCSC geçtiğimiz günlerde İngiltere hükümetine Rus casusluğuyla ilgili kaygılar dolayısıyla Kaspersky Lab antivirüs yazılımını kullanmaktan kaçınma önerisinde bulunmuştu.