Kaspersky'den açıklama: Siber casusluk faaliyetlerine yardımcı olmadık

Kaspersky Lab, Amerikan medyasında çıkan "Rus hackerların casusluk faaliyetine yardımcı olduğu" yönündeki haberleri yalanladı.

Haber Merkezi

ABD ile Rusya kökenli yazılım şirketi Kaspersky Lab arasındaki "casusluk" tartışması büyüyor.

Bugün New York Times ve Washington Post'ta çıkan haberlerde, Rusya hükümetine bağlı hackerların ünlü yazılım şirketi Kaspersky'nin anti-virüs yazılımlarını kullandığı ileri sürülmüştü.

Ayrıca Kaspersky'nin Amerikan istihbarat teşkilatı NSA'in içinden bilgi edindiği de ima edilmişti.

Kaspersky Lab, haberler üzerine bir açıklama yayımlayarak, iddiaları yalanladı.

Kaspersky tarafından yapılan açıklama şöyle:

10 Ekim 2017 günü New York Times gazetesi tarafından yayımlanan ve kanıtlanmamış iddialara dayanan habere ilişkin Kaspersky Lab’ın açıklamasıdır:

Kaspersky Lab, söz konusu duruma müdahil olmamıştır ve bu durum hakkında bir bilgiye sahip değildir.

Ürünlerimizin sağlamlığı ve bütünlüğü işimizin esasını oluşturduğundan, Kaspersky Lab tespit ettiği veya şirkete bildirilen tüm zayıf noktalara çözüm üretir. Kaspersky Lab, ürünleri veya sistemleri hakkında oluşabilecek endişelerle ilgili olarak, ABD yetkilileriyle çalışmaya hazır olduğunu tekrarlamakta ve yanlış iddiaların aksini ispat edebilme amacıyla yapacağı incelemede; faydalanabileceği, konuyla ilgili doğrulanabilir bilgilerin paylaşılmasını rica etmektedir.

Söz konusu durumun, tek hedefi Kaspersky Lab olmayan sofistike bir siber saldırı olan Duqu2 ile ilgili olduğuna dair ortaya atılan doğrulanmamış iddialara istinaden; olay esnasında gerçekleşen tüm zararlı yazılım bulaşma durumlarının tespit edilerek giderildiğinden şüphemiz yoktur. Dahası, haberde de belirtildiği gibi, Kaspersky Lab bu saldırıyı halka açık bir şekilde duyurmuş ve etkilenen veya ilgilenen kuruluşlara tehdidi gidermek konusunda destek teklifinde bulunmuştur.

Kaspersky Lab dünyadaki hiçbir hükümete siber casusluk girişimlerinde yardımcı olmamıştır, olmayacaktır ve yanlış haberlerde belirtildiğinin aksine, Kaspersky Lab yazılımları açıkça beyan edilmemiş, arka kapılar gibi herhangi bir kabiliyet içermemektedir; böyle bir durum, yasa ve etik dışı olurdu.

Ayrıca belirtilmesi gerekir ki; Kaspersky Lab, ulus-devlet destekli zararlı yazılımlar da dâhil olmak üzere, her tür tehdidi tespit etmektedir. 100’ün üzerinde gelişmiş kalıcı tehdit aktörünü ve faaliyetlerini takip etmekte olan Kaspersky Lab, 20 yıldır insanları ve kuruluşları bu siber tehditlerden korumaya odaklanmıştır. Şirketin genel merkezinin nerede bulunduğunun, bu misyon üzerinde bir etkisi yoktur.