Rusya'nın hızlandırdığı Türk Akımı ilk gazı 2020'de pompalayacak

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ile Türkiye arasında inşası süren Türk Akımı projesinin 1 Ocak 2020’de faaliyete gireceğini açıkladı. Proje ile kurulacak iki hattan toplamda 31,5 milyar metreküp gaz taşınacak.

Dış Haberler

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya’dan Türkiye’ye  doğalgaz ihracatını sağlayacak Türk Akımı projesinin öngörüldüğü üzere 1 Ocak 2020’de faaliyete gireceğini açıkladı.

Boru hattının inşasında takvimden sapılmadığını belirten Novak, "1 Ocak 2020'de Türk Akımı üzerinden —boru hattının toplam kapasiteleri 31,5 milyar metreküp olan her iki hattından birden- gaz pompalamak mümkün olacak" dedi.

AVRUPA HATTI İÇİN İKİ OLASILIK

Ayrıca Novak, Türk Akımı'nın, Avrupa pazarının ihtiyacına ayrılacak olan ikinci hattının Yunanistan ve İtalya ya da Bulgaristan'dan geçerek Sırbistan, Macaristan ve Avusturya'ya uzanacağı iki plan üzerinde duruklarını belirtti.

Rusya’nın enerji devi Gazprom yöneticilerinden Aleksey Miller, geçtiğimiz hafta Türk Akımı'nın denizden geçecek kısmının inşaatının iki ay içinde tamamlanmış olacağını söylemişti. Tamamlandığında 1.100 kilometre uzunluğunda olacak Türk Akımı boru hattının 937 kilometrelik kısmı denizden geçecek.

YATIRIMLAR ARTIRILMIŞTI

Ocak ayında projeye yatırımını iki kat arttıran Gazprom, Şirket, TürkAkım’ına toplamda 182,4 ruble (3,2 milyar dolar) yatırım yapacak.

Rusya, Türkiye’ye enerji sektöründeki yapacağı yatırımları ABD ile yaşanan siyasi ve ekonomik gerilimlerin ardından arttıracağını duyurmuştu.