Putin, dörtlü Suriye zirvesine katılmak için Türkiye’ye gelecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül’de İstanbul’da yapılacağını duyurduğu ancak daha sonra suya düşen Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye liderleri arasında Suriye konulu dörtlü zirve için Rusya’dan yeni açıklamalar geldi.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Eylül tarihinde yapılacağını duyurduğu ancak gerçekleşmeyen Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye liderlerinin İstanbul’da yapacakları Suriye konulu zirve yeniden gündemde.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderlerinin katılacağı Suriye konulu dörtlü zirve için hazırlık yapıldığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul'daki bu zirveye katılacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova da, dün yaptığı açıklamada dörtlü zirvenin ertelenmesinin tarafların herhangi bir isteksizliği olarak algılanmaması gerektiğini, böyle bir zirvenin ayrıntılı bir ön çalışmayı gerektirdiğini belirterek bu çalışmanın yapıldığını söyledi. Zaharova dört ülkenin dışişleri bakanları arasında Suriye konusunda diyalogun devam ettiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuri Uşakov da önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderleri arasında İstanbul’da dörtlü bir zirve gerçekleştirilmesi üzerinde anlaşıldığını ve zirvenin yakın zamanda gerçekleştirileceğini söyledi.

MİSTURA’NIN İSTİFASI

Öte yandan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’den, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın istifasıyla ilgili açıklama geldi. Rusya’nın Suriye’de siyasi çözüm dışında bir seçenek görmediğini belirten Medvedev, de Mistura’nın istifasının bu süreci aksatmamasını umduğunu söyledi. Medvedev, Rusya’nın Cenevre temelinde bir uzlaşmaya desteğini sürdürdüğünü belirtti.

'İDLİB ANLAŞMASININ SÜRESİ UZATILACAK'

Staffan de Mistura, dün Kasım ayının son haftasında “kişisel nedenlerle” görevi bırakacağını açıklamıştı. BM temsilcisinin danışmanı Jan Egeland'dan bugün İdlib mutabakatıyla ilgili bir açıklama geldi. Staffan de Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasını öngören anlaşmanın süresini uzatacağını söyledi. Egeland, de Mistura ile birlikte kendisinin de Kasım sonunda görevi bırakacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Soçi’de varılan İdlib mutabakatına göre militanların silahsızlandırılmış bölgeden 15 Ekim’e dek çıkarılması gerekiyordu. Süre dolmasına karşın iki ülkeden de anlaşmanın hâlâ devam ettiği, militanların silahsızlandırılmış bölgeden çıkarılması için çalışmaların sürdürüldüğü açıklamaları geliyor. Son olarak Putin bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin anlaşmayı sürdürmek için çalışmalarına devam ettiğini belirtti.