New York Times başyazısında Obama'ya Bahreyn çağrısı

New York Times, ABD Başkanı Obama'yı Bahreyn'de bulunan 5. Filo'yu, ülkede devam eden "insan hakları ihlalleri" nedeniyle başka bir yere taşımaya çağırdı.

Dış Haberler

Bahreyn'deki monarşinin, Suudi Arabistan'ın da desteğiyle muhaliflere karşı baskısı sürerken, ABD'den ilginç bir ses çıktı.

17 Ağustos'ta da ABD'nin Suudi Arabistan'ın Yemen işgaline desteğini sert bir şekilde eleştiren New York Times (NYT), bugünkü başyazısında ABD'nin Bahreyn yönetimine tavır alması gerektiğini yazdı.

"Bahreyn'deki Muhalefeti Cezalandırmak" başlıklı yazıda, yönetimin, "yalan haberler yayarak devletin prestijini ortadan kaldırma" suçuyla yargıladığı Nabeel Rajab örnek gösterildi ve Bahreyn'in muhalefeti ezme konusunda ne kadar ileriye gidebileceğinin bu örnekte görüldüğü belirtildi.

Rajab'ın geçen pazar günü The Times'ta yayımlanan "Bahreyn Hapishanesinden Mektup" yazısının bu suça gerekçe gösterildiğini kaydeden NYT, ülkenin Şii çoğunluğunun azınlık bir Sünni monarşisi tarafından yönetildiğini yazdı.

Rajab'ın "suçları" arasında, Bahreyn'deki bir hapishanede yapılan işkence hakkındaki haberleri Twitter hesabından paylaşması ve Suudi Arabistan'ın, Bahreyn'in de desteklediği, Yemen işgalinde öldürdüğü sivilleri gündeme getirmesi de yer alıyor.

NYT, ABD'nin Bahreyn'i, muhalefete yönelik tavrı nedeniyle güçlü bir şekilde eleştirmediğini, çünkü ABD 5. Filosu'nun ve 8 bin Amerikan askerinin bu küçük ülkede bulunduğunu hatırlattı.

Bahreyn'deki 5. Filo, ABD için "İran tehdidi"ne yönelik en önemli güvenlik sigortalarından birisi. Geçtiğimiz senelerde, ABD'nin Bahreyn'deki askeri varlığı, çeşitli yeni düzenlemeler ve projelerle daha da arttı.

Washington'un, Bahreyn'deki Şii muhalefeti gerekçe göstererek, bölgedeki önemli bir Amerikan müttefikinin "Şii İran"ın etkisine girmesinden korktuğunu kaydeden NYT, geçen sene ABD'nin Bahreyn'e uyguladığı kısmi silah ambargosunu kaldırması için de "bu yanlıştı" ifadesini kullandı.

NYT'ye göre, bu hamle ile birlikte Bahreyn yöneticileri, kendi yurttaşlarını taciz için ABD'den yeşil ışık yakıldığını düşündüler.

NYT'nin önerisi ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın ve ondan sonra gelecek başkanın, kendi askeri personeli için bölgede Bahreyn'den başka bir yer bulmayı düşünmesi.

"Ortada ideal seçenekler olmayabilir" diyen NYT, muhaliflerine işkence, biber gazı, hapishane hücreleri ve seyahat yasakları ile karşılık veren yöneticilere yaslanmanın "savunulabilir bir uzun vadeli strateji olmayacağını" vurguladı.