New York Times: Yemen'deki her sivil kaybında bir Amerikan mührü var

ABD'nin etkili gazetelerinden NYT'de, ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışını eleştiren sert bir başyazı yayımlandı.

Dış Haberler

Yemen'i işgal eden Arap koalisyonuna liderlik eden Suudi Arabistan'a yönelik ABD'deki eleştiriler sürüyor.

Bugün New York Times'ın (NYT) başyazısının başlığı "Yemen'deki kıyım sona erene kadar Suudilere silah satışlarını durdurun" idi.

Yazıda açıkça, "meşru askeri hedefler olmayan" Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait bir hastanenin, okulun ve patates cipsi fabrikasının Suudi Arabistan'a ait uçaklar tarafından bombalandığı söylendi.

"ABD bu kıyımın suç ortağıdır" diyen NYT, işgal koalisyonuna ABD'nin çeşitli şekillerde destek verdiğini, bunlardan birinin de silah satışı olduğunu kaydetti.

Yazıda, Kongre'ye Suudilere silah satışını durdurması ve Obama'ya da Riyad'a "sessizce", Suudilerin sivilleri hedef almayı bırakmaması durumunda ABD'nin "kritik desteğini" çekeceğini söylemesi tavsiye edildi.

Husilerin İran'la bağını "gevşek" olarak nitelendiren NYT, birçok uzmanın İran tehdidinin abartıldığı uyarısında bulunmasına rağmen Obama yönetiminin Suudi işgaline destek vermeyi kabul ettiğini yazdı.

NYT, Connecticut'ın Demokrat senatörü Chris Murphy'nin sözleriyle başyazıyı bitirdi: "Yemen'deki her sivil kaybında bir Amerikan mührü var."