Neçirvan Barzani KCK’yi suçladı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı, Kuzey Irak’ta PKK mevzilerinin bombalanması konusunda KCK’yi suçlayarak, ateşkes ilan etmeye çağırdı.

Dış Haberler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Kuzey Irak’taki PKK mevzilerinin TSK tarafından bombalanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında gelinen durum konusunda KCK’yi suçlayan Barzani,

“Maalesef bombardıman, KCK Başkanı’nın Türkiye’yle süren ateşkes ve barış sürecinin bittiğini duyurduğu açıklamaları ile HDP ve Sayın Abdullah Öcalan’ın PKK’nin silah bırakmasında karar mercii olmadıkları çıkışından sonra geldi. Bu da onların süreçteki rolünü azalttı, Türkiye kamuoyuna büyük etki etti ve Türkiye hükümetini büyük baskı altında bıraktı” dedi.

PKK’YE ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

Ateşkes için arabuluculuk yapabileceklerini söyleyen Neçirvan Barzani, PKK’ye ateşkesin sağlanması ve barış sürecinin tekrar başlaması için çağrıda bulundu. Barzani, Kandil’den Abdullah Öcalan ve HDP’ye rol vermesini isteyerek kendilerinin de sürece destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

MESUD BARZANİ VE ERDOĞAN'A ÖVGÜLER

Barzani, polislerin öldürüldüğü ve PKK’nin üstlendiği eylemlerin durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi. Neçirvan Barzani, “çözüm süreci”nde Mesud Barzani’nin önemli bir rol oynadığını savunduğu açıklamasında şunları söyledi:

Kürdistan Bölgesi ve özellikle Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesud Barzani, Türkiye ve PKK arasında ateşkesin sağlanması, barış sürecinin başlatılması ve doğrudan görüşmelerin başlamasında önemli rol oynadı.

Sayın Mesud Barzani’nin oynadığı rol neticesinde Sayın Abdullah Öcalan bir hükümlü olarak değil siyasi bir taraf olarak muamele gördü. Ancak maalesef şimdiki hatalar tüm o süreci boşa çıkardı. Süreç, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın anlayışı ve girişimleri olmadan, başlayıp yürütülemezdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti, ateşkesin sağlanması ve barış sürecinin başlaması için çaba göstermeye hazırdır. Çünkü şiddet ve güç kullanımı hiç bir sorunu çözmez.

Buradan PKK’ye sağduyulu davranmasını ve ateşkes ve barış sürecinin başlaması için Sayın Öcalan ve HDP’ye rol vermesi çağrısında bulunuyoruz. Bizler de her türlü destek için hazırız.

ANF'DEN SERT TEPKİ

Neçirvan Barzani'nin KCK ve PKK'yi suçlayan açıklamalarına sert tepki gösteren Fırat Haber Ajansı (ANF), "Mesut Barzani’den sonra zorunlu bir açıklama da Nêçîrvan Barzanî’den geldi. Türk devletinin saldırılarını kınamayan Barzanî, KCK’yi ateşkesi bitirmekle suçlayarak AKP ve Erdoğan’ı övdü" diye yazdı.