NASA'dan 'astroloji' açıklaması: Biz yalnızca matematik yaptık

Türk medyasında da gündem olan "NASA, burçların değiştiğini açıkladı" haberlerine yanıt, yine NASA'dan geldi.

Dış Haberler

Türk medyasında da "yeni" olarak gündeme gelen, NASA'nın "burçların değiştiğine" yönelik bir açıklama yaptığı haberlerini, daha önce soL'da konu edinmiştik.

Öte yandan NASA da, Tumblr blogundan bir açıklama yaparak, aslında ne demek istediklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Takımyıldızlar ve Takvim" isimli açıklamada, "NASA'nın burçları değiştirdiğini duydunuz mu? Hayır, kesinlikle duymadık" denirken; NASA'nın astroloji değil, astronomi çalıştığı, burçları değiştirmediği, yalnızca "matematik yaptığı" vurgulandı.

"Öncelikle: Astroloji, astronomi DEĞİLDİR" diyen NASA, astronominin uzayla ilgili her şeyi kapsayan bilimsel bir alan olduğunu, astronomların ve diğer bilim insanlarının çok sayıda ışık yılı uzaktaki yıldızların dünyadaki insanların günlük yaşantısına etki etmediğini bildiklerini vurguladı.

NASA, "astroloji bir bilim değildir" derken, hiçkimsenin astrolojinin geleceği tahmin edebileceğini ya da doğrum tarihlerinin insanları tanımlayabileceğini göstermediğine dikkat çekti.

Açıklamada daha sonra, burçların nasıl ortaya çıktığı anlatıldı. Burç simgelerinin, yıldızların yıllık yörünge hareketlerinin "noktaları birleştirme" oyununa benzer bir şekilde ortaya çıktığını belirten NASA, yıldızların çok uzakta olması ve dünyaya göre pozisyonlarının çok yavaş değişmesi nedeniyle, bu sembollerin değişmez gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Daha sonra, eski haberde söylendiği gibi, Babillilerin 13 burca sahip olduğu, ancak güneş takviminin 12 aydan ibaret olduğu için yılan burcunun atıldığı, buna rağmen yıldızların hareketi nedeniyle burçların üst üste binebileceği vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, "Yani, biz burçları değiştirmedik, yalnızca matematik yaptık" denildi.