NASA, 'burçlarla ilgili' açıklama mı yaptı?

Bugün medyada, NASA'nın bir açıklama yaparak burçların tarihlerinde değişiklik yaptığı haberleri yer aldı. Oysa bu haberin aslı astarı yok.

Medya

Bugün Türk medyasında, NTV'den Sözcü'ye, Vatan'dan Sabah'a kadar birçok yayın organı, "NASA açıkladı, burçlarınız değişti!" ve türevi başlıklarla bir haber yayımladılar. Haber, BirGün'de bile yayımlandı.

Bu haberlerden birinde, "şok" NASA açıklaması şöyle duyuruldu:

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) 12 burcun tarihlerini güncelleyerek gökbilimciler yani astronomlar ve astrologlar arasında yeni bir tartışmaya neden oldu. Dünya'nın yörüngesel salınımı nedeniyle yıldızların Dünya'ya göre olan pozisyonunun değiştiği belirtildi. Bu nedenle, şimdiki gökyüzünün antik zamanlardakinden çok farklı olduğu; Güneş'in 12 burcu oluşturan takımyıldızların üzerinde bulunduğu zamanının da bu yüzden değiştiği ifade edildi.

NASA'nın web sitesinde, burçlar ilk kez Babiller tarafından kullanılmaya başlandığında 23 Temmuz-22 Ağustos arasında doğanların Aslan Burcu olduğu ancak bu tarih aralığının artık Yengeç Burcu'na ait olduğu öne sürüldü.

Peki bu haberin kaynağı ne?

Hemen söyleyelim, böyle bir haber yok!

Ancak NASA'nın, "NASA Space Place - Explore Eart and Space (NASA Uzay Mekanı - Dünyayı ve Uzayı Keşfet)" isimli, bir internet sitesi bulunuyor. Sitenin hedefi, çocuklara ve onların eğiticilerine, dünya ve uzay hakkında basit ve temel bilgiler sunmak.

Sitenin bir sayfasında, "Burçlar ve Takvim" isimli bir bölüm bulunuyor. Bu bölümde, "Her şeyden önce: Astroloji, Astronomi değildir!" başlıklı bir metin yer alıyor.

Burada, çocuklara astroloji ile astronominin farkı anlatılıyor. Metinde astronominin uzaydaki her şeyle ilgilenen bilim olduğu söylenirken, üzerine basa basa, astrolojinin bir bilim olmadığı, astrolojinin ve burç yorumlarının "fantezi hikayeler okumaya benzediği" belirtiliyor.

Metin, astrolojinin nasıl keşfedildiğine dair tarihsel bilgilerle devam ediyor. Metnin siteye konuluş tarihi 13 Ocak 2016.

Bir yerde, şöyle yazıyor: "Babiller, burçlar kuşağının 12 işaretini ilk kez icat ettiğinde, takribi 23 Temmuz ile 22 Ağustos tarihleri arasında doğmak, Aslan Burcu olmak anlamına geliyordu. Fakat bugün, 3 bin yıl sonra, gökyüzü değişti çünkü dünyanın ekseni (kuzey kutbu) tamamiyle aynı yönü göstermiyor. Şimdi, Mimi'nin 4 Ağustos'taki doğum tarihi onun Aslan değil, Yengeç işareti altında doğduğunu gösteriyor."

Yani aslında, dünyanın güneş ve yıldızlara göre konumuyla bağlantılı olarak geliştirilen astrolojiyi anlatan NASA, dünyanın ekseninin 3 bin yıl içerisinde değişmesiyle, bu bağlantının da değiştiğini ve bu nedenle burçların da değişmesi gerektiğini anlatıyor. Ortada bir "açıklama" yok.

Ayrıca, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızlar, bir insan hayatında dünyaya göre çok az yer değiştirmiş olduğu için, yıldız fallarının değişmesi için de uzun yıllar gerekiyor. Burçların şekillerini belirleyen yıldız takımları, binlerce yıl içerisinde ettikleri hareket dolayısıyla bu şekilleri de değiştiriyorlar.

Dahası, medyadaki haberde bir de şu söyleniyor: "Ancak Babillerin bilinmeyen bir nedenle Güneş'in 30 Kasım- 17 Aralık tarihinde üzerinde olduğu Yılan Burcu'nu bir kenara koyduğu biliniyor."

Yılan burcunun "bilinmeyen bir nedenle" değil, gayet anlaşılır gerekçelerle dışarıda bırakıldığını da NASA yazıyor: O dönem Babiller 1 yılı 12 aya bölen bir takvime sahiptiler. Ancak kendi mitolojilerinde, 13 burç bulunuyordu. Bunun için, yani takvimlerine uydurmak için, bir burcu dışarıda bıraktılar. Bu kadar basit!

NASA, Yılan'ın dışarıda bırakılmasına rağmen, 12 burcun kendi tarihlerine uyum sağlayamadığını ve birbirinin içine geçtiğini de vurguluyor.

Türk medyası, kendisi "mistik" bir şey olan astrolojiyi bile mistifiye etmek için, olmadık şeyler uyduruyor.