'Kobani ile Cizire'nin birleştirilmesine uluslararası koalisyon yeşil ışık yaktı'

YPG, Kobani'nin doğusunda ve Haseke'de büyük ilerleme kaydederken, Kobani ile Cizire'nin birleşmesinin an meselesi olduğu ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun da bunu desteklediği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Kobani'deki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırısı püskürtüldükten sonra Haseke'ye ağırlık veren Kürt güçleri, Serekaniye ve IŞİD'in üslerinden Abdülaziz Dağı'nda büyük ilerleme kaydetti.

Saad Hariri'nin Gelecek Hareketi'ne yakın Lübnanlı yayın organı NOW'ın aktardığına göre, 2014 yılında ilan edilen 3 kantondan Kobani ve Cizire'nin (Haseke) birleştirilmesi hususunda, YPG'ye ABD destekli uluslararası koalisyondan destek geldi.

El Ahbar'a konuşan Kürt Cephesi (Cebhet'ül Ekrad) Sözcüsü Ahmad Hasso'nun aktardığına göre, YPG ve YPG'nin Kobani'deki müttefiki ÖSO grupları ile uluslararası koalisyon arasında Kobani-Cizire yolunun IŞİD'den temizlenmesine ilişkin bir anlaşma var. 

Sahada bulunan ve ismi açıklanmayan bir Kürt yetkili de, Kobani-Cizire yolunun açılmasının an meselesi olduğunu söyledi.

Haseke'deki operasyonlar kapsamında Til Temir'i IŞİD'den temizleyen YPG, örgütün kalesi sayılan Rakka-Tel Abyad'a giden yolda bulunan stratejik Mebruke'yi de kuşatma altına aldı.

Mebruke kuşatmasında, Pazar günü ABD'nin bölgeye yaptığı 10 hava saldırısının etkili olduğu belirtiliyor. ARA News'e konuşan bir YPG savaşçısı, "ABD destekli hava saldırıları, biz sahada ilerlerken kayıplarımızı minimize etmemize yardımcı oluyor" dedi.

YPG ayrıca, yine stratejik Abdülaziz Dağı'nın da büyük bölümünü ele geçirdi.

Kobani ile Cizire'nin birleştirilebilmesi için, IŞİD'in kontrolündeki Tel Abyad'ın ele geçirilmesi büyük önem taşıyor. YPG, Serekaniye'nin batısından Tel Abyad'a doğru ilerlemeye çalışıyor.