YPG ve ordu Haseke'de IŞİD'i vuruyor: Tel Abyad muamması

YPG ve Suriye ordusu, Haseke'de IŞİD'e karşı ilerliyor. YPG'ye uluslararası koalisyon ve Suriye hava kuvvetleri de destek verirken, Tel Abyad'a ilişkin belirsizlik sürüyor.

Dış Haberler

Suriye'nin Haseke vilayetinde, Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakın YPG kuvvetleri, bölge için kritik olan Til Temir civarında çok sayıda Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanını öldürdü.

Kürt yetkili Nasır Hacı Mansur, Til Temir'den Abdülaziz Dağı'na doğru kaçmaya çalışan 80 IŞİD militanının pusuda öldürüldüğünü belirtti.

Mansur, geçtiğimiz hafta boyunca ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun da Haseke'ye destek verdiğini ve bir haftada en az 170 IŞİD'linin öldürüldüğünü kaydetti.

Kürt yetkili, 100'e yakın IŞİD militanının da Til Temir'de çembere alındığını söyledi. Koalisyon güçlerinin, Pazartesi gününden bu yana yedi hava saldırısı düzenlediği açıklandı.

ORDUDAN TİL TEMİR'E DESTEK
Ancak Syria Direct'e konuşan muhalefet yanlısı "Haseke Gençlik Birliği" sözcüsü Musab el-Hamidi, Til Temir'in batı cephesinde Suriye ordusuna bağlı uçakların da YPG'ye yardım ettiğini ve IŞİD mevzilerini bombaladığını açıkladı.

Muhalefete yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de Suriye hava kuvvetlerinin yardımını doğruladı.

Abdülaziz Dağı, Til Temir'in güneyinde, Haseke merkezin batısında yer alıyor. Dağ, IŞİD'in önemli merkezlerinden bir tanesi. YPG'nin Til Temir'den sonra Abdülaziz'i temizlemeye başlayacağı tahmin ediliyor. Ordu ve yerel milisler de, Abdülaziz'in doğusundan Haseke'ye kadar uzanan bölgede IŞİD'i geriletmeye başladı.

Til Temir, Ceylanpınar'ın karşısındaki Serekaniye'yi Halep'e bağlayan ana yolun üzerinde yer alıyor.

TİL HAMİS'TE ORDU VE YPG
Öte yandan Haseke, Suriye'nin en hassas bölgelerinden birini oluşturuyor. Rojava'da ilan edilen kantonlardan Cizire'nin bulunduğu Haseke'de, hala YPG ve Suriye ordusu-milisler birlikteler. 

Kontrol noktaları farklı olsa ve IŞİD'le savaşta koordinasyondan fazlası olmasa da, Kürt-Arap nüfusunun dengesi açısından Haseke kritik önemde.

Middle East Eye'dan Hannah Smith'in haberine göre, savaşın dönüm noktalarından bir tanesi, Haseke'nin doğusunda yer alan Til Hamis'in özgürleştirilmesi sırasında yaşandı.

Suriye ordusu, Til Hamis'in kuzeyinde IŞİD'le savaştığını söylerken, YPG de güneyden IŞİD'lilerle çatışmaya girmişti. Suriye ordusu ayrıca IŞİD mevzilerinin de havadan bombalandığını söylemişti.

Til Hamis yolu, bugün Suriye ordusunun kontrolünde.

TEL ABYAD MUAMMASI
Ancak daha karmaşık olan konu, Tel Abyad'a ne olacağı. Akçakale'nin karşısında bulunan Tel Abyad, IŞİD'in Rakka'daki en muhkem kalesi olarak göze çarpıyor.

Kürt güçleri, batıda Kobani tarafından, doğuda ise Serekaniye'den Tel Abyad'a doğru yaklaşıyor. Tel Abyad'ın yakın vadede kuşatma altına alınması tahmin ediliyor.

Sorun, Tel Abyad'da savaşacak güçlerin pozisyonu. Bu ilçe söz konusu olduğunda, devreye Türkiye ve ABD de giriyor.

Geçtiğimiz günlerde ARA News'de yer alan bir habere göre, Türkiye Tel Abyad'a eski Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam militanlarından oluşturulan ÖSO'ya bağlı 10. Tümen'i birkaç kes sokmaya çalıştı ancak başarısız oldu.

Türkiye'nin 10. Tümen'e silah ve lojistik destek verdiğini, çeteye bağlı militanların ise Tel Abyad sınırına dağıtıldığı iddia ediliyor.

Kaynaklar, Türkiye'nin Tel Abyad'ı askeri olarak ele geçirme planının başarısız olmasının ardından, "Sivil Türkmen Yönetimi" aracılığıyla kontrol sağlamaya yöneldiğini öne sürüyor.

Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılmasının aldından şehrin Türkmen-Kürt-Arap ortaklığıyla yönetilmesine dair bir anlaşma olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan Ahmed Hisso, Tel Abyad'ın kurtarılması için YPG ve Burkan el-Fırat ile ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun işbirliği yapacağını söyledi. Hisso, Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılmasıyla birlikte Kobani ile Haseke arasında bağlantı kurulacağını belirtti.

Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılması durumunda, Kobani ile Haseke bağlantısı sağlanmış olacak.